Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

"Trahppie", samiskt kulturhus och kafé i Umeå

Samiskt kulturhus öppnar i Umeå

Såhkie, Umeå sameförening, öppnar ett samiskt kulturhus på Gammliaområdet i Umeå. Där kan alla umebor och besökare delta i aktiviteter, lära sig mer om samisk kultur och även smaka på samiska specialiteter i kafeterian.

— Kulturhuset "Tráhppie" ska vara en samlingsplats för alla umebor och besökare och hålla öppet sex dagar i veckan. Det ska också vara en plats där människor kan få kunskap om samisk kultur och de samiska näringarna. Dessutom kan besökarna få en smakbit av Sápmi i vår kafeteria, säger Britt-Marie Barruk, Såhkie, Umeå sameförening.

Vision blir verklighet

Sameföreningen har länge haft en vision om ett samiskt kulturhus för både egna och utåtriktade aktiviteter i Umeå. Nu invigs huset på Gammlia, nära Västerbottens museum och Sävargården. Huset ska också fungera som en samlingspunkt för samer i alla åldrar, och med organiserad verksamhet för barn, ungdomar och äldre.

Matkultur och slöjd

— I Tráhppie serverar vi kokkaffe, kaffeost, gáhkku (bröd) med renstek, gravad röding, glass med hjortron med mera för att visa upp en del av den samiska matkulturen. Vi söker samarbete med samiska slakt- och förädlingsföretag för att kunna sälja produkter och erbjuda tips och recept. Vi har också planer på att sälja samisk slöjd och design, berättar Britt-Marie.

Publika arrangemang

— På programmet står också återkommande publika arrangemang, till exempel föreläsningar, mindre utställningar och jojkkonserter, men också språk- och slöjdaktiviteter som är öppna för alla, tillägger Britt-Marie.

Invigs på söndag

Tráhppie, samiskt kulturhus och kafé på Gammlia i Umeå, invigs på söndag 2 december, klockan 15.00. Kaféet kommer att hålla öppet alla dagar, klockan 12.00—16.00, utom måndagar då det är stängt.

"Horn med många grenar"

— "Tráhppie" är umesamiska och betyder "ett horn med många grenar", passande för ett kulturhus med många verksamheter, förklarar Britt-Marie.

"Såhkie" är det umesamiska ordet för "björk". "Sápmi" är det område i norr som motsvarar samernas historiska bosättningsområden.

Mer information:

Britt-Marie Barruk
Såhkie,
Umeå sameförening
070-646 07 65

Eva Conradzon
Såhkie,
Umeå sameförening
070-354 51 06

Trahppie
Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag