Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Sista stora showen

Programmet för Umeå2014 går mot sitt slut, men kulturhuvudstadsårets grand finale fick Umeåborna och besökarna ta del av redan på luciaaftonen. Medverkade gjorde bland annat Seinabo Sey, Kitok och INVSN.

Cirka 11 000 personer hade sökt sig till Rådhustorget på luciakvällen den 13 december för att se på kulturhuvudstadsårets sista stora show – Northern Light. Evenemanget bjöd på en rad kända musiker från Umeå, Sápmi och Sverige.

Inledde kvällen gjorde Avatarkvartetten, bestående av musiker från NorrlandsOperans Symfoniorkester, som spelade stämningsfull musik en halvtimme innan showen startade. Under showen medverkade artister som Seinabo Sey, Kitok, INVSN, Caotico, Kraja, Maxida och Mimie Märak, Svante Henrysson, Katarina Barruk samt nyskapade Drumboutique.

Överlämning till nästkommande kulturhuvudstäder

2015 års kulturhuvudstäder Mons (Belgien) och Pilsen (Tjeckien) fanns också på plats för en ceremoniell överlämning av kulturhuvudstadstiteln som de fick av Marie-Louise Rönnmark, ordförande i kommunfullmäktige och kommunstyrelsens kulturhuvudstadsberedning (tidigare kulturhuvudstadsutskottet) samt Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014. Ceremonin var däremot inget avslut för Umeå2014, då Umeås kulturhuvudstadsår pågår några veckor till.

– Kulturhuvudstadsåret har varit ett lyft för det nordliga rummet, och Umeå har synts och hörts långt ut i Europa och världen. Året 2014 är snart till ända men kulturstaden Umeå kommer leva vidare och fortsätta vara en stad som förknippas med öppenhet, engagemang, nyfikenhet och passion, sa Marie-Louise Rönnmark.

Showen ramades in av ljusprojektioner på Rådhuset ackompanjerade med nyskriven musik av Henrik Oja, och avslutades med storslagna fyrverkerier.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag