Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Språkolympiaden 2015 i Umeå

Umeå internationella gymnasium ska arrangera Språkolympiaden nästa år. Det är ett erkännande för skolan, som vid årets tävlingar kom etta i franska och tvåa i tyska.

Sedan starten 1999 har Umeå internationella gymnasium, UIG, gjort avtryck på flera sätt. Två gånger har elevenkäten visat att skolan är den bästa i Umeå, och gymnasiet har också utsetts till Sveriges bästa skola när det gäller att slussa elever vidare till högskola.

– Många tror att vi undervisar enbart på engelska, men så är det inte. Skolan är för språkintresserade, som önskar lite lugn och ro och mindre klasser, säger Nora Tabbouche, lärare i franska vid UIG.

Utslagsfrågor krävdes

Bevis för att modellen är framgångsrik är två pokaler från årets upplaga av Språkolympiaden. Tre elevpar från skolan klarade det inledande provet på nätet så bra, att de fick åka till riksfinalen.

Amanda Ljung-Nyberg var en av de två elever som tävlade i franska – och gick hela vägen till seger.

– Vi och en annan skola svarade lika på flera utslagsfrågor, efter 30 ordinarie frågor.

Utslagsfrågor krävdes också i tyska, där Anne-Laila Blind-Persdotter var en av tvåorna.

– Det var rätt jobbigt i finalen, man ville bara att det skulle ta slut.

Språklig karriär

Men det var mödan värt. Belöningen blev pengar, blommor och en pokal, och dessutom en femteplats i spanska för skolan. Dessutom får UIG alltså arrangera nästa års tävling, som då delas upp i fyra regionfinaler.

– Vi ska sköta både marknadsföringen och själva arrangemanget av Norrlandsfinalen. De som vinner får åka till riksfinalen i Malmö, säger Nora Tabbouche.

Apropå resor har årets pristagare från UIG mer eller mindre stakat ut vägen till framtiden.

– Jag vill fortsätta att läsa språk, i första hand samiska och spanska, säger Anne-Laila Blind-Persdotter.

– Jag ska resa och sedan bli språklärare i Sverige eller utomlands. Om man lär sig ett lands kultur är det lättare att lära sig språket, säger Amanda Ljung-Nyberg.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag