Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Gruppbild

Marianne Löfstedt (M), Joakim Larsson, Marie-Louise Rönnmark (S) och Erland Larsson i samband med Stieg Larssons utnämning till hedersmedborgare 2012. Foto: Malin Grönborg.

Stieg Larsson får minnesplats utanför Kulturväven

Den världsberömde författaren och journalisten Stieg Larsson kommer att få en minnesplats uppförd vid en av ingångarna till Kulturväven i Umeås stadskärna.

Stieg Larsson blev hedersmedborgare i Umeå kommun 2012 och han är Umeås mest lästa författare någonsin. Han kombinerade det goda berättandet med en orubblig hållning för medmänsklighet, demokrati, kampen mot invandrarfientlighet samt kvinnors rätt. Stieg Larssons Millenium-triologi har sålt över 63 miljoner exemplar internationellt (2011) och blivit översatt till 50 språk.

Central och lättillgänglig yta

Minnesplatsen har initierats av kommunfullmäktiges presidium och är lokaliserad till en öppen yta vid den ingång till det nya kulturhuset Väven som vetter mot Rådhusparken. Det blir alltså en central och lättillgänglig yta dit både umeåbor och turister enkelt kan hitta. Platsen kommer att smyckas med en konstnärlig gestaltning som ska visa på Stieg Larssons gärning.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag