Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Christer Larsson, vd för 1646 Studios, framför studions greenscreen, som kan ersättas av en bakgrund för att placera en skådespelare till vilken miljö som helst.

Studio i Umeå multiarena för bild

Foto- och filmstudion 1646 Studios tar världen till Umeå. Här väntar en välutrustad studio med en servicenivå utöver det vanliga, några minuter från Umeå Airport.

Allt började med att reklambyrån Helhet såg fördelarna av en egen fotostudio. Byrån skulle då äga rättigheterna till alla de bilder som krävs för hemsidor, broschyrer och andra produktioner.

– Vi byggde en lite studio, där vi fotade och gjorde reklamfilm för TV4. Ganska snart bestämde vi oss för att satsa stort, sedan vi upptäckt att det finns otroligt mycket duktigt folk inom branschen i Umeå, säger Christer Jonsson, vd vid 1646 Studios.

– Innan vi byggde den nya studion frågade vi Umeås mest framträdande fotografer och filmare om vad som skulle krävas för att kunna konkurrera med de främsta i Sverige.

Jour dygnet runt

Vägg i vägg med Helhet finns numera en av Norrlands största och mest kompletta studior i sitt slag. I inredningen ingår cykloramaväggar (med rundade hörn för att undvika skuggeffekter) och en 14 meter lång greenscreenvägg.

En lokalyta på totalt 315 kvadratmeter omfattar också kök med matsal, sällskapsrum, sminkloge, toalett och dusch. 1646 Studios erbjuder tillgång till professionella makeupartister, cateringservice, förtur på hotellrum och dygnet-runt-jour för film- och fotoutrustning.

– Om en kamera går sönder, även mitt i natten, ska vi ordna fram en ny på 40 minuter. I vårt eget snickeri bygger vi kulisser, så att allt står på plats när kunden kommer.

Egna arrangemang

Hittills har 1646 Studios varit spelplats för bland annat en rad musikvideor och flera scener i Umeåsonen David Sandbergs omtalade film ”Kung Fury”. En starkt växande nisch är informationsfilmer.

– Framöver kommer vi också att arrangera events, utbildningar, workshops och föreläsningar. Det här ska bli en multiarena, säger Christer Jonsson.

Då ska studion också marknadsföra sig på allvar. Hittills har ryktet och lovorden spridits från mun till mun.

Så till studions namn, som visar på förankring i historien. Det var nämligen 1646 som Umeå fick definitiva stadsprivilegier av drottning Kristina.

Mer information:

Läs mer om studion på www.1646.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag