Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Tor Sandén och Melisande Middleton har på bara ett halvår förflyttat sig från affärsidé till skarp produkt med sitt företag Thingmap. Nu köar kunderna för att använda tjänsten.

Tar steget från Flakaträsk ut i världen

Melisande Middleton kom till Flakaträsk med erfarenheter från Silicon Valley, London och Frankrike. Nu driver hon och medgrundaren Tor Sandén ett av Umeåregionens mest lovande startup-bolag. På bara ett halvår har Thingmap gått från affärsidé till att ha kunder på kö.

– Det är bra att växa här i Umeå. Stödet är påtagligt och det är lätt att nätverka och rekrytera kompetens, säger Melisande.

Det har gått fort för Thingmap. Melisande Middleton trodde att resan hit skulle ta två år, men på bara sex månader har företaget förflyttat sig från affärsidé via kundundersökningar, produktutveckling och prototyp till skarp produkt med köande kunder.

Digitalt verktyg

Thingmap är ett digitalt verktyg som hjälper större organisationer (fler än 100 medarbetare) att hitta ”rätt” utan att behöva söka för ”långt bort”. Det handlar om att leta och hitta de erfarenheter eller den kompetens som företaget/organisationen för stunden söker, inom det egna nätverket eller bland den egna personalen. Ett sådant kartläggningsarbete skulle i normala fall ta flera dagar, men med hjälp av Thingmap går det på bara ett par timmar.

– Både jag och Tor har egna erfarenheter av det problem som vi nu har hittat en lösning för. Det vill säga att söka efter en kompetens, en erfarenhet eller en individ, men inte veta om den personen finns i ens egen omedelbara närhet. När jag jobbade på en advokatfirma i London gick vi miste om affärsmöjligheter på grund av det. Med Thingmap bygger vi upp en databas för varje organisation och du får inom kort veta om den du söker sitter i samma korridor som du, berättar Melisande.

Kompletterande kompetenser i grundarteamet

Mycket av Thingmaps potential beror på de båda grundarnas olikheter, kompetens och deras gemensamma driv. Melisande är duktig på att leda och kommunicera. Tor är tekniskt driven och företagets visionär.

– Grunden är att vi jobbar hårt. Det finns ingen magisk lösning, det handlar om hårt och målinriktat arbete, förklarar Melisande Middleton, som vuxit upp i New York, utbildat sig på Stanford, Harvard och i Paris och arbetat i Silicon Valley och i London.

Att det istället för dessa världsmetropoler till slut blev Flakaträsk, en liten by 12 mil väster om Umeå, är ingenting hon ångrar. Tvärtom.

– Förutsättningarna för startups är fantastiska här. Du får stöd av Umeåregionen liksom tech- och startup-communityn och i Uminova Innovation har du en inkubator som ger dig förutsättningar att tänka och göra rätt från start. Universitetet är också värdefullt, inte minst tack vare de internationella kontakterna. Jag och Tor är stolta över att kopplas samman med en stad som har så mycket potential.

Umeå står sig väl jämfört med Silicon Valley

Med Melisandes bakgrund från USA är det lätt att dra en jämförelse hur Umeå står sig i jämförelse med Silicon Valley när det gäller start-ups.

– För 10-15 år sedan låg fokus med rätta på Silicon Valley, för om det hände något inom IT och tech var det där det hände. Men i dag, tack vare internets möjligheter, kommer det intressanta startups från hela världen: Stockholm, Berlin, Tel Aviv och Rio de Janeiro, till exempel. Jag märker det när jag pratar med gamla bekanta som nu leder startup-bolag där borta, att vi ligger lika långt fram som dem med våra metoder och processer. Däremot saknar Umeå något som Silicon Valley och andra större städer har, nämligen stora investerare, säger Melisande.

Det försöker Thingmap råda bot på genom att med jämna mellanrum resa till Stockholm och pitcha. Under hösten har de framgångsrikt deltagit både vid Internetdagarna och Stockholm Tech Meetup.

– Det har gått riktigt bra. Vi gick inte in för att locka kunder, men i slutändan fick vi bra kontakt med både investerare och potentiella kunder.

Söker utvecklare

Intresset för Thingmap är så stort att Melisande och Tor nu söker utvecklare som kan hjälpa dem att hålla jämna steg med efterfrågan. Det är deras största utmaning för tillfället. Den främsta belöningen har hittills varit all den positiva återkopplingen de har fått från intressenter.

– Jag pratade med en företagare i morse i ett helt annat ärende. Jag gick inte alls in för att sälja, men inom 10 minuter ville hon börja använda Thingmap. Det entusiastiska gensvaret betyder mycket.

– Vi har haft en affärscoach från Uminoa Innovation som har följt oss sedan i somras. Fredrik Nyström, som han heter, har hjälpt oss mycket: gett oss stöd i att fokusera på det viktigaste, att tänka på hur kunden reagerar och agerar och utvecklat vårt pitchande. Det är en sak att bygga en bra produkt och ett bra företag, men du måste kommunicera det också. Det är en av de viktigaste lärdomarna vi har fått med oss från Uminova Innovation, berättar Melisande, som inte har något emot att blicka framåt.

Framtiden ser ljus ut för Thingmap, inte minst för att Melisande och Tor har en tydlig plan. De kanske inte stannar i Flakaträsk och Umeå för alltid, de siktar globalt, men oavsett var i världen de till slut hamnar finns kopplingarna till regionen alltid kvar.

– Närmast siktar vi på att göra produkten skalbar, att knyta till oss investerare och att rekrytera utvecklare. Vi tar Thingmap till nästa nivå.


Text och bild: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag