Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Familjeföretaget Bernth & Ingrig Nygren Holding AB

Familjeföretag. Bernth, Ingrid, Mikael, Annika och Jörgen, alla med efternamnet Nygren.

Taxiresa från Umeå med obegränsad räckvidd

En taxiresa kan bära långt. För Bernth och Ingrid Nygren Holding AB har den hittills gått från ett företag med en bil till en koncern som omsätter 217 miljoner kronor samt Umeå kommuns företagspris 2012. Denna reseskildring var ämnet för Morgonpasset den 6 december.

En intermodal (transport med olika transportslag) frukostträff började med att två av SJ:s medarbetare berättade om det nya snabbtåget SJ 3000. Det har provkörts i 317 km/tim, men håller nu "måttliga" 200 på den 6,5 timmar långa färden mellan Umeå och Stockholm.

Väl framme blev det dags att hoppa in i taxin. Dock inte samma bil som 1990 bildade starten för paret Nygrens företag, utan en av de många miljöbilar som bland annat ingår i dagens koncern.

— Det har varit en fantastisk resa, sade sonen Mikael Nygren, som också ingår i ledningen.

Teknik och miljö


Han fortsatte med att beskriva affärsidén för detta familjeföretag. Det ska genom långsiktigt ägande erbjuda och utveckla tjänster inom taxinäringen. Viktiga inslag är en anpassad organisation, modern teknik, kostnadsbesparingar och ett utpräglat miljötänk.

Nio år efter starten köpte företaget Lapcab Limousiner. År 2004 bildade man ett fastighetsbolag, som i dag äger kontorslokaler samt den tvätthall och verkstad (båda är öppna för allmänheten) som tillkom 2008/09. Några år tidigare hade man köpt Umeå Taxi.

Kortinlösen för en miljard


2010 köptes ytterligare taxibolag och samma år påbörjades en tekniksatsning. I koncernen ingår numera bland annat företag som erbjuder data- och servicetjänster för programvaror samt ett call center.

— Men snabbaste sättet att få en taxi är att använda vår app, tipsade Mikael Nygren.

En omfattande del av koncernen är kortinlösen. Ett av bolagen, Taxipass, hanterar detta åt 243 taxibolag och årets omsättning förväntas bli en miljard kronor.

Trebent pall


Mikael Nygren plockade fram en pall för att beskriva att koncernen alltid stått stadigt på tre ben.

— Det första benet är att vi alltid utmanat och ifrågasatt hur branschen ser ut. Vi har blivit ledande i att våga bryta normen.

Nästa ben är ett stort mått av entreprenörskap.

— Till sist har vi alltid jobbat hårt, vilket är nödvändigt om man vill komma någonstans, sade Mikael Nygren och sammanfattade:

— Jag är glad och stolt över vad vi är i dag. Vi ska fortsätta med att blanda hårt arbete med idéer och med att leda den tekniska utvecklingen. Dessutom funderar vi på att gå in i Norge.

Misslyckas tidigt och billigt


Förhoppningsvis blir det lika "lättkört" där som i Umeå, en stad som det enligt Mikael Nygren är lätt att verka i. Brodern Jörgen fyllde i att man hoppas kunna utveckla den pågående testkörningen av däck. Ett hinder för samarbete med andra företag har hittills varit bristen på hotellrum i Umeå.

Avslutningsvis gav Mikael Nygren följande allmänna entreprenöriella råd:

— Många har drömmar och många vill, men då måste man också våga misslyckas. Och det gäller att misslyckas tidigt och misslyckas billigt.

Kranar del av skyline


Att nämnda hotellrumsbrist kan komma att åtgärdas antydde Roland Carlssons avslutande lägesrapport om Umeå. Hans nyligen genomförda "crane spotting" resulterade i 13 eller 14 byggkranar i centrum. Bland de stora projekt som avslutats eller är på gång nämnde han Norra länken, Konstnärligt campus, Dragonskolans teknikcenter, ombyggnaden av flygplatsen, SM-veckan, SM i friidrott och samarbetet mellan Umeå och Örnsköldsvik.

Nästa år bjuder bland annat på en ny färjelinje och förhoppningsvis också nya flyglinjer. Roland Carlsson har också förväntningar på det nya besöksbolaget Visit Umeå, Ikea och Ateas datacenter.

Önskelista


På hans önskelista står bland annat en kort långkonjunktur, att näringslivet fortsätter att växa, fler besöksanledningar i Umeå, att ekobrottsmyndigheten etablerar sig här samt att det tillkommer både hotellrum och bostäder.

Han ser också gärna stor uppmärksamhet för "Caught by Umeå", det förspel till 2014 som ska turnera i en rad europeiska storstäder. En annan förhoppning är att nominerade umea.se blir Årets bästa sajt.

Idrottsintresserade Carlsson ställde också förhoppningar till Björklöven, UFC, UIK, IKSU, Dalen och Maria PH.

Det som talar för att allt ska slå in är Roland Carlssons avrundning på frukostträffen och året:

— Ett signum för Umeå är att vi vågar!

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag