Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Rita Mahato får ta emot Per Anger-priset på Mänskliga Rättighetersdagarna i Umeå

Tre dagar i Umeå om mänskliga rättigheter

Kulturen står i centrum på Mänskliga Rättighetsdagarna 13–15 november, då bland andra den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke medverkar. Konferensen äger rum i Umeå för första gången och omfattar 200 seminarier.

Mänskliga Rättighetsdagarna kommer att titta närmare på mänskliga rättigheter och kultur, både rätten till kultur och kultur som verktyg för att stärka och främja de mänskliga rättigheterna. Vilka processer främjar en demokratisk kultur? Och vad kan istället utgöra ett hot mot demokratin? Det är två av frågorna som ställs.

– Att konferensen skulle bli en viktig del i kulturhuvudstadsårets program har planerats sedan länge, vi fanns faktiskt redan med i Umeås ansökan om att bli kulturhuvudstad. I det sammanhanget blev det självklart att fokusera på kultur och mänskliga rättigheter, säger Malin Slätis, projektledare.  

Rasistiska bilder

Årets tema kommer att märkas på flera sätt.

– Dels handlar en stor del av samtals-, debatt- och fortbildningsprogrammet om kultur och rättigheter, dels bjuder vi på ett flertal teaterföreställningar, musik, konst och filmvisningar. Det blir högt och lågt, både allvar och glädje.

Flera seminarier kretsar kring rasistiska och stereotypa bilder i kulturen. Några av de medverkande är illustratören och Konstfackprofessorn Joanna Rubin Dranger, filmkonsulenten Baker Karim samt författaren och journalisten Lawen Mohtadi som bland annat har skrivit ”Den dag jag blir fri”, en bok om Katarina Taikon.

Uppmärksammade filmer

Ovanligt många filmer visas i år. Cecilia Gärdings ”Vi är som apelsiner” behandlar rasism och utanförskap bland unga i Sverige och utsågs nyligen till bästa utländska film av LA Femme film festival i Hollywood. Jean-Pierre Bekolos film ”The President” diskuterar maktkoncentration och censur av kulturella uttryck och har totalförbjudits i hemlandet Kamerun.

”Free China: The Courage to Believe” tar upp djupgående frågor som tro, folkmord och tvångsarbete i Kina. Under Mänskliga Rättighetsdagarna visas också ”När ingen ser” om den globala barnsexhandeln och dokumentärfilmen ”Six Days” som skildrar tre kvinnorättsförsvarares arbete i krigets kölvatten.

Edward Snowden

Den nepalesiska människorättsförsvararen Rita Mahato tilldelas i år Per Anger-priset, regeringens pris för mänskliga rättigheter, för sitt viktiga och osjälviska arbete för våldsutsatta kvinnor i Nepal. Priset kommer att delas ut av den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke.  

Det blir också världspremiär för föreställningen ”Den tomma stolen”, en berättarteater signerad Hedda Krausz Sjögren med bland andra Anja Pärson, Pierre Schori och Nathalie ”Cleo” Missaoui.

Flera seminarier kretsar kring konflikten mellan gruvexploatering och markrättigheter. På lördagen den 15 november deltar den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden via länk. Han har i år tilldelats föreningen Ordfronts Demokratipris.

Mer information:

Läs mer på www.mrdagarna.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag