Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Tre av Umeå kommuns kockar Veronica Nordström, Nazim Imeri och Erik Wallgren har gått vidare till final i SkolmatsGastro –SM i skolmat 2016. Foto: Umeå kommun, Mikael Dahlgren

Tre Umeåkockar i SM-final i skolmat

Förra året fick flera av Umeås kök fina placeringar i White Guide Junior. Nu har tre skolkockar tagit sig till final i SkolmatsGastro – SM i skolmat.

Av över 100 lag är nu ”Team Norrsken” en av fem finalister. Laget består av Veronica Nordström, Linblommans kök, Nazim Imeri, Fridhemsgymnasiet, och Erik Wallgren, Forslundsgymnasiet. Den 15 mars kommer de att tävla med sina maträtter. Förutom att bedöma maten som lagats på plats kommer juryn bl.a. väga in upplevelsen av skolmatsalen, hygien i köket samt hur man arbetar med hållbarhet och svinn. Skolkockarna ska också klara närings- och kostberäkningar samt tillaga maten på tid inför juryn.

12 kr/måltid

I tävlingen ska lagen, som vart och ett består av tre skolmatskockar, ska komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa. Rätterna ska innehålla minst två av ingredienserna matkorn, havrepasta, mjöl och/eller bönor, ärter eller röda linser.

Recepten ska vara beräknade till 100 portioner och snittkostnaden per måltid får inte överstiga 12 kr inkl. tillbehör och dryck.

Resa i förstapris

De tre finalisterna med högst poäng bjuds in till en prisutdelningsceremoni den 26 april, då vinnaren meddelas på matmässan Gastro Nord i Stockholm. Priset är en resa till Europas största och modernaste storkök på sjukhuset Inselpital i Bern, Schweiz.

Sedan 2008 har Sveriges vassaste skolkockar tävlat i SkolmatsGastro-SM. Tävlingen arrangeras av Lantmännen vartannat år.

Mer information:

Läs mer om tävlingen här.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag