Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Johan Tjäder, vd för IT-företaget Acino i Umeå, kan vinna pris som Årets Unga VD. Foto: Fredrik Larsson.

Två från Umeåregionen i final för Årets Unga VD

Johan Tjäder, Acino AB, och Christoffer Öberg, AB Nyåkers Pepparkakor, är två av sex finalister till utmärkelsen Årets Unga VD. Vinnaren presenteras den 9 november på Berns Salonger.

Efter bedömning av 112 inkomna nomineringar har 24 finalister valts ut till utmärkelserna Årets VD och Årets Unga VD. Det betyder att sex kandidater i var och en av kategorierna Mindre, Mellanstora och Stora företag samt Årets Unga VD har gått vidare till slutfinalen på Berns Salonger i Stockholm.

Det är fjärde året i rad som utmärkelsen delas ut, och syftet är att lyfta fram goda exempel på vd:ar som driver sina organisationer och svenskt näringsliv framåt.

Expansivt it-företag

En av de nominerade är Johan Tjäder. Han tillträde som vd för it-bolaget Acino, med bas i Umeå, för tre år sedan vid 24 års ålder. Företaget har sedan dess vuxit från 25 till ett 40-tal anställda. Den dåtida planen om ett kontor i Stockholm är förverkligad och företaget har även ett Luleåkontor.

– Kundmässigt har vi en mycket större bredd i dag, vilket gör att vi är mindre konjunkturkänsliga. Vi är väldigt lönsamma, trots att vi är i en expansiv fas. Företaget ska fortsätta att växa, så det är fortsatt full fart framåt, säger Johan Tjäder.

Kakor på export

När Christoffer Öberg 2012 tog över vd-skapet i Nyåkers Pepparkakor, stod företaget på randen till konkurs. Att företaget nu visar svarta siffror är resultatet av ett framgångsrecept, där huvudingredienserna är ökad export och hög kvalitet.

Smaksatta pepparkakor har gått hem i länder där man äter man pepparkakor vid andra tider på året än jul. När det gäller råvaror ska de vara svenska och hålla högsta kvalitet.

Kriterierna för Årets Unga VD är att pristagaren är under 30 år, arbetar resultatorienterat för att skapa lönsamhet och mervärde i och kring verksamheten samt visar medvetenhet kring sitt ledarskap, ser helheten och har förvaltat och utvecklat affärsidén. År 2014 vann Ida Backlund från Umeåföretaget Rapunzel of Sweden titeln som Årets Unga VD.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag