Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

I mitten de två vinnande bolagen från Umeå och Uminova Innovation, Andreas Waleij från Content Central (Syndigate) och Patric Stafshede från Lunalec. Flankerade av arrangörerna för Tech 20-listan, Margareta Wallentén, program manager på Almi, och Lena Fridlund Forsgren, Investment manager på Almi Invest.

Två Umeåföretag bland Sveriges vassaste teknikbolag

Nystartade företagen Content Central och Lunalec från Umeå är två av Sveriges 20 vassaste teknikbolag. Det menar Almi som med listan Tech 20 lyfter fram Sveriges hetaste startup-bolag som har koppling till inkubatorer.

När Almi tar tempen på Sveriges startup-scen och utser Sveriges 20 vassaste unga teknikbolag med potential att bli riktigt stora svenska exportsuccéer finns både Content Central och Lunalec med på listan. Båda företagen har vuxit fram inom inkubatorn Uminova Innovation och anses ha mycket goda förutsättningar till stora internationell framgång.

Stämningen är hög på SUP46, den nya träffpunkten i Stockholm för unga startup-företag, där Almi hyrt in sig under en kväll för att dela ut pris till de 20 bolagen på Tech 20-listan. Inom Almis inkubationsprogram BIG Sweden, Business Incubation for Growth, finns i dag landets ledande inkubatorer som har fått nominera bolag som juryn sedan granskat och rangordnat.

800 bolag blev 20

Det är omfattande verksamhet som bedrivs i inkubatorerna. Nära 800 startup-bolag får affärscoachning varje år och av dessa har 85 gått vidare till en slutrunda ur vilken juryn i sin tur valt ut de 20 vinnarna till Tech 20.

– Det är en enormt bra spridning över hela landet, vi har här 20 bolag som kommer från sammanlagt 15 inkubatorer. Det har varit extremt svårt för juryn men vi har varit helt eniga, så de här 20 bolagen sticker verkligen ut, säger jurymedlemmen Lena Fridlund Forsgren, investerare från Almi Invest, efter att hon varit med på scenen och delat ut diplomen till bolagen.

Mycket nöjda

Andreas Waleij, Content Central, och Patric Stafshede, Lunalec, står bredvid med var sitt diplom, båda mycket nöjda och glada.

– Det känns otroligt häftigt i och med att det finns 800 företag i inkubatorerna i Sverige. Att vi blivit utvalda bland dom är helt fantastiskt, säger Andreas Waleij från Content Central.

Patric Stafshede, vd för Lunalec, är också mycket nöjd efter prisutdelningen.

– Det känns mycket bra, det är också kul att det inte bara är fokus på it utan också på vi som gör hårdvara där det krävs en produktionsapparat med tillverkning vilket ger arbetstillfällen och tillväxt, säger Patric Stafshede.

Möjlighet att synas

Att finnas med på listor som Tech 20 är viktigt för nystartade bolag. Det ger självfallet bekräftelse på att vara på rätt väg, men det ger också en möjlighet att synas lite mer, vilket jurymedlemmen Lena Fridlund Forsgren understryker.

– Många av de här bolagen behöver resurser i form av personer och pengar. Det är alltid bra att vara ute och synas och nätverka, gemensamt för bra bolag är att de syns och hörs och listor är ett sätt att höja intresset.

Unika med internationell potential

För att platsa på Tech 20-listan ska företagen, enligt reglerna, utveckla en unik produkt eller tjänst med stor internationell potential. Företaget ska ha förutsättning att helt förändra sin bransch eller skapa nya marknader samt lösa ett stort kundproblem.

Företagen som kommer med på listan ska också ha en affärsidé som bygger på en innovativ teknologi och vara antagen i en av Sveriges inkubatorer.

Plattform för frilansjournalister

Content Central lockade juryns röster med en plattform som ger frilansjournalister möjlighet att sälja sina reportage, artiklar och annat redaktionellt material till fler medier i Sverige. Företaget har under senaste året prisats flera gånger, bland annat som vinnare i Venture Cup Nord och därefter även i Sverigefinalen av Venture Cup.

Content Central har också utsetts som Sveriges representant i Creative Business Cup, samt är deltagare i prestigefulla nationella Born Global-programmet som lyfter fram unga företag med stora möjligheter till internationell tillväxt.

Utvecklar belysning

Lunlec har utvecklat belysningskomponenter som är helt fria från metaller och som kan tillverkas på ett enkelt och billigt sätt i vanlig rumsmiljö. Lunalecs teknik skulle kunna ersätta vanliga glödlampor men det finns också en mängd andra möjliga tillämpningar i form av lysande kläder, behandling av hudsjukdomar med hjälp av ett plåster som innehåller en liten belysningskomponent och en salva som aktiveras av ljus. En annan tillämpning är hemdiagnostik, där man skickar ljus genom ett blod- eller salivprov för en preliminärdiagnos innan man bestämmer om man behöver uppsöka.


Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag