Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Tysk-brittiskt besök på Guitars i Umeå

Ett 10-tal gitarrälskare från Storbritannien och Tyskland var nyligen på besök på Guitars – The Museum i Umeå. Resan var ett arrangemang av tidningen Guitarist Magazine.

– Många av våra läsare har fångats av gitarrsamlingen och historierna bakom den, så vi gjorde ett speciellt reseerbjudande. Jag har varit här tidigare, så jag vet också att Umeå är en riktigt trevlig stad, säger Jamie Dickson, chefredaktör för Guitarist Magazine.

Apropå historier kunde samlingens ägare, tvillingarna Mikael och Samuel Åhdén, leverera ett antal till de långväga besökarna. Många gitarrhjältar passerade revy, antingen i form av personliga möten eller hur bröderna föll för deras sound.

Unik upplevelse

Jamie Dickson menar att museet är intressant även för andra än gitarrnördar:

– Pop och rock var kanske 1900-talets största rörelse, och då är den här samlingen förstås central. Det finns också en koppling till design, till exempel bilar, och det gör att placeringen i Umeå är helt rätt.

– Riktigt intressant är att Sam och Mike inte är två rika killar, i stället har de fått ihop samlingen genom skicklighet och omsorg. Det skapar en unik upplevelse.

Självklart har Jamie Dickson hittat några personliga guldkorn i samlingen.

– En Gibson från 1965, som är riktigt vacker, och förstås en Falcon – en verklig showstopper!

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag