Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Emil Åreng

Umeå-bartender till Europafinal

Emil Åreng, bartender på Rex Bar & Grill i Umeå, har som en av två svenskar gått till Europafinal i världens största bartendertävling, Diageo World Class. Skicklighet och norrländska ingredienser ska leda till en världsfinal.

Emil Åreng har jobbat som bartender i åtta år. Han har på kort tid etablerat sig som en av landets absolut bästa inom yrket. Emil har utvalts alla gånger utom en till att delta i Diageo World Class, som anordnats sedan 2009, och alltid placerat sig Topp 5.

– Till tävlingen väljer arrangörerna ut de 60 som anses vara bäst, och alla får skicka in recept.

I Sverigefinalen nyligen återstod de 17 främsta. Första delen gick ut på att göra en cocktail enligt det inskickade receptet. I nästa del skulle deltagarna visa sin snabbhet genom att göra sex olika cocktails på åtta minuter. Inför Europafinalen räknar Emil Åreng med två timmars snabbhetsträning per dag.

– Är man inte tränad, är det ingen idé att ställa upp.

Ingrid Bergman Margarita

I Sverigefinalens sista moment fick de tävlande fem minuter på sig att välja ingredienser till en helt ny cocktail. Temat var 50-tal och det skulle finnas med en hyllning till Sverige. Emil Årengs tävlingsavgörande lösning blev ”Ingrid Bergman Margarita”, bestående av tequila, hjortron, OP Anderson, senap, sockerlag och limejuice.

– Med åren vet du vad som går att göra för att få balans mellan smakerna. Alla försöker förstås att hitta sin grej. Fördelen med att jobba i Umeå är att vi har de bästa ingredienser som finns, dessutom runt knuten.

Lyfter fram Umeå

Tidigare har Emil gjort det lite svårt för sig genom att lägga till ovanliga ingredienser.

– Den här gången ska jag ”keep it simple”. Det kommer förstås att bli mer än en touch av Norrland, jag ska bland annat använda märgben och åkerbär. Det största för mig är att sätta Umeå på cocktailkartan.

Vad skulle då en totalseger i World Class betyda?

– Framför allt blir man mer eller mindre världsberömd. Erik Lorincz, som vann 2010, har väl inte jobbat en dag sedan dess, utan bara åkt runt och berättat om tävlingen. Det är en stor cirkus, finalen är tv-sänd av samma folk som gör Masterchef, säger Emil Åreng.

En av två till världsfinal

Han och den andra svenska finalisten, Joakim Olsson från Göteborg, kommer nu att representera Sverige i Europafinalen, som äger rum 28–30 maj i Madrid. I själva verket är det mot varandra de båda tävlar.

– En av oss kommer att ta den plats som Sverige har i den globala finalen.

Den går av stapeln 4–9 juli på ett kryssningsfartyg i Medelhavet.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag