Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Johanna Björklund, teknisk chef på Codemill, har utsetts till Sveriges mest innovativa entreprenör.

Umeåbor toppar listan över Sveriges mest innovativa entreprenörer

Johanna Björklund, medgrundare av CodeMill, toppar listan över Sveriges mest innovativa entreprenörer. På andra plats kommer Mary Hägg, också hon med Umeåanknytning.

Johanna Björklund tog emot ett pris på 200 000 kronor vid Åre kapitalmarknadsdagar för sin drivkraft som entreprenör. Hon toppar därmed listan över Sveriges tio mest innovativa entreprenörer, en lista som ställs samman av stiftelsen ÅForsk och branschföreningen SISP, Swedish Incubators & Science Park.

På andra plats kommer Mary Hägg, grundare av bolaget Myoroface, som liksom Codemill fått affärsstöd via Uminova Innovation i Umeå.

Digital video

Johanna Björklund, som är både forskare och företagare, bedöms ha både entreprenöriell drivkraft och en stark affärsidé i form av Codemills dotterbolag Smart Video AB som hon är VD för.

– Vi vet att Smart Video är en fantastisk produkt, så det här är verkligen ett erkännande! säger Johanna entusiastiskt efter prisutdelningen.

Forskare och företagare

Johanna har många bedrifter och titlar i ryggen. 2007 grundade hon Codemill tillsammans med Rickard Lönneborg, och 2015 knoppade de av produktsatsningen Smart Video i ett eget bolag som Johanna nu är VD för. Förutom företagare är Johanna även forskare vid institutionen för datavetenskap på Umeå universitet. Både Codemill och Smart Video har fått affärsstöd genom Uminova Innovation.

Smart Video

Smart Video är en ny videoplattform som ska öka företags onlineförsäljning. Tack vare multimodal analys blir det enklare för sökmotorer att hitta rätt, möjligheterna för interaktivitet förbättras och butiksägare får en bättre förståelse för hur deras videomaterial mottas av kunderna.

Mary Hägg på andra plats

På listans andra plats ligger Mary Hägg, också hon med anknytning till Umeå och Uminova Innovation. Mary Hägg är grundare av Myoroface som utvecklar och säljer munhanteln IQoro för personer som bland annat lider av dysfagi, ansiktsförlamning och snarkning. Produkten säljs både till sjukvård och privatpersoner.

 

Text: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag