Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Per Enoksson

Per Enoksson är karl för sitt kar.

Umeåföretaget Hikki utvecklar naturspa

Per Enoksson gjorde som Archimedes: han klev ner i ett badkar och gjorde en upptäckt. Med Umeåföretaget Hikki satsar Per på konceptet naturspa.

Drömmen om att starta ett företag har Per Enoksson från Tärnaby haft länge. Den levde vidare även efter att han valt att gå i föräldrarnas fotspår och satsa på en karriär som konstnär.

Parallellt med den utvecklade han en prototyp till en tältbastu.

— Den kom till från vårt eget behov under våra turer på fjället. Tältbastun funkade så bra och var en så trevlig upplevelse att jag verkligen ville ta den till marknaden, säger Per.

Men när konstkarriären började ta överhand, lade han ner projektet.

Eureka!


Det fortsatte dock att pyra i bastukaminen. Per Enoksson kunde inte släppa tanken på ett företag. Efter att ställt ett gammalt emaljbadkar intill tältbastun vid huset i Tärnaby, blev det dags att kliva ner i vattnet och utropa "Eureka!" ("Jag har funnit det!").

— Det exklusiva i det enkla, var svaret. Jag har aldrig gillat badtunnor. I stället ville jag satsa på välproducerade och lättplacerade badkar. De ska skänka visuell glädje parat med nytta.

Per Enoksson arbetade fram modellen Bohemen, ett badkar i aluminium med träinredning. Tillverkningen har han lagt ut på ett företag i Baltikum.

Helt koncept


Efter att ha gett upp försöken till egen försäljning har Per nu avtal med ett antal återförsäljare inom design och möbler. Draghjälp fick han efter att blivit uppringd av teamet bakom tv-programmet med barfota-renoveraren Ernst Kirchsteiger.

— Han gillade badkaret helskarpt och använde det i sitt program. Den första kvällen efter det hade jag 600 besök på min hemsida.

Karet är den första produkten i konceptet naturspa, som ska omfatta bastutält och diverse attiraljer.

"Gubben i skogen"


Så till namnet. Vid en brainstorming med kompisarna föreslog finnen i gänget "hiki", som är det finska ordet för svett. Per Enoksson nappade på det, men lade till ett k för att få ett roligare namn.

— Sedan upptäckte jag att "hikki" är ett japanskt slangord för en person som lever ett socialt tillbakadraget liv. En rolig koppling till mina hemtrakter är att där finns gott om enslingar, alltså "gubben i skogen". Och i mina badkar kan man vara sig själv och hitta sig själv.

Mer information:

Läs mer på Hikkis webbplats

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag