Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida
Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeåföretag med framtidens lösningar

Innovationskraften i Umeå har lett till många företag. Två som har framtidens lösningar som affärsidé är FältCom, som verkar inom området Internet of Things (IoT), och elbusstillverkaren Hybricon Bus Systems AB (publ). Företagsledarna medverkade vid Morgonpasset den 7 april.

Tidningen CIO Review har rankat FältCom som ett av de 50 mest lovande företagen i världen inom IoT. Företaget säljer och utvecklar system med tillförlitlig och säker kommunikation för tjänster inom maskin till maskin-kommunikation, M2M.

FältComs vd Mikael Långström menar att teknikutvecklingen håller på att förändra samhället.

– 90 procent av världens data har tillkommit de senaste två åren. År 2020 förväntas 90 procent av alla sexåringar ha en egen mobil, och självgående fordon är redan verklighet.

Omstörtande innovationer

Ett annat exempel är att det numera tas fler fotografier på två minuter än på hela 1900-talet. Samtidigt har utvecklingen lett till att Kodak gått i konkurs. Det är ett exempel på det som på engelska kallas ”disruptive innovation”. Det vanliga svenska begreppet är ”omstörtande innovation” och innebär något som skapar en ny marknad och ofta stör en existerande marknad.

– Jag kan nämna Spotify, som värderas till 100 miljarder, och världens största taxiföretag Uber, som inte äger en enda bil.

Viktigt med jämn könsfördelning

FältCom är efter 160 000 installationer på 30 000 enheter ledande inom IoT i Norden, och företaget har utsetts till DI gasell.

– Just nu satsar vi stora pengar för att lyckas i USA och Storbritannien.

40 personer från Sverige, Kina, Ryssland, Palestina, Frankrike, Danmark, England och Somalia arbetar vid FältCom, varav 37 procent är tjejer.

– Målet är 50 procent av det enkla skälet att marknaden till 50 procent består av består av tjejer. Om vi bara var killar, är risken att vi skulle göra produkter för killar.

Ett enda system

Visionen är att globalisera företaget för att omsätta 300 miljoner år 2020. En av företagets befintliga kunder är Komatsu, där FältCom kopplar upp deras skogsmaskiner. Andra tjänster gäller fartkameror och New Yorks 16 000 busshållplatser. I Sverige är 50 procent av alla bussar försedda med FältComs plattform, som inkluderar kameraövervakning, ecodriving, infotainment och andra tjänster.

– Tidigare behövde man separata system för tjänsterna, men vi erbjuder allt med ett system.

Mikael Långström avslutade med att citera den förre ishockeyspelaren Wayne Gretzky:

– Det gäller att åka dit pucken kommer att vara, inte där den har varit.

Elbussar

Passningen togs emot av Jonas Hansson, vd vid Hybricon. Företaget utvecklar och tillverkar världens mest energieffektiva, rena och tysta system för bussburen kollektivtrafik med utgångspunkt från Umeå.
– Här är två av Hybricons elbussar för närvarande i trafik, men fler är på väg inom kort.

Det passar väl in i Umeås vision om 200 000 invånare år 2050 och den s.k. femkilometersstaden, där tillväxt koncentreras inom den radien från centrum och universitetet samt nära lokaltrafikstråk. Detta gör elbussarna till ett stadsbyggnadsprojekt.

– Volvo Bussars vd Håkan Agnevall menar att elbussar är framtidens lösning för kollektivtrafik i städer. Några av drivkrafterna är ökad befolkning, miljö- och bulleraspekter samt energi- och kostnadseffektivitet.

Laddas på 3 minuter

I systemlösningen ingår bl.a. 12 respektive 18 meter långa bussar och de kraftigaste laddstationerna i världen. På endast 3 minuter laddas bussarna vid ändstationen för upp till en timmes drift.

– Den svenska marknaden uppskattas till 3 miljarder per år. Just nu har vi 24 offerter ute i landet.

Andra lösningar där Hybricon ligger i framkant är att bussarnas drivlina har få rörliga delar, vilket minskar slitage. Uppbyggnad av bussarna i moduler sparar kostnader vid produktion och möjliggör snabb service.

Tilltro till tekniken

Hybricon har vidare ett egenutvecklat avancerat värme- och kylsystem, och telemetrisk övervakning gör att fler än 200 mätvärden i bussen övervakas i realtid.

Företaget deltar i ett större projekt med Energimyndigheten.

– Vi får ett rejält bidrag, vilket betyder att de tror på oss. Marknaden efterfrågar lokaltrafik som är fossilfri, tyst och energieffektiv. Lösningar som är samhällsekonomiska.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag