Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå i miljöhuvudstadsfinal för andra året i rad

Europeiska kommissionen har meddelat att Umeå, tillsammans med Essen, Nijmegen och ’s-Hertogenbosch, är nominerade till Europas miljöhuvudstad 2017. I juni ska städerna hålla en presentation för en jury och därefter utses vinnaren.

Tolv europeiska städer har ansökt om den europeiska miljöhuvudstadsutmärkelsen. En oberoende panel av experter har bedömt städernas miljöarbete inom olika områden, till exempel lokala transporter, luftkvalitet, natur och biologisk mångfald, energi och avfallshantering. Umeå är en av fyra städer som har gått vidare, tillsammans med tyska Essen samt nederländska Nijmegen och ’s-Hertogenbosch.

– Det är glädjande att vi för andra året i rad är nominerade, det visar att vi i Umeå ligger i framkant med vårt miljöarbete. Det är också ett erkännande för Umeåbornas stora miljöengagemang, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd, Umeå kommun.

17 juni ska Umeå presentera sin vision, sin potential att fungera som en grön förebild för andra städer. Presentationen sker inför en jury i Bristol, årets miljöhuvudstad, och dagen efter tillkännages Europas miljöhuvudstad 2017.

Vad är European Green Capital?

Mer än två tredjedelar av européerna bor i städer. Många miljömässiga utmaningar som vårt samhälle står inför finns i urbana områden. ”European Green Capital” är ett initiativ för att erkänna städers ansträngningar att åstadkomma hållbar tillväxt, att uppmuntra städerna att vidta ytterligare åtgärder, och att främja utbyte av bästa praxis mellan europeiska städer. Förutom att inspirera andra städer, stärker den vinnande staden sin miljöprofil och förbättrar stadens anseende och attraktionskraft som en destination för folk att besöka, arbeta och leva i.

Sex städer har utnämnts till ”European Green Capital” sedan starten 2010. Stockholm vann första titeln, följt av Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Köpenhamn och årets titelhållare, Bristol. 2016 är Ljubljana Europeisk miljöhuvudstad.

Mer information:

Hans Lindberg (S)
kommunalråd
Umeå kommun
070-589 01 66
mejl

Sara Wård
projektledare
Umeå kommun
070-611 45 51
mejl

Johan Sandström
projektledare
Umeå kommun
070-254 45 78
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag