Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

4 kvadrat

Umeåkök går hem i Stockholm

I elva år har företaget 4 Kvadrat i Täfteå utanför Umeå tillverkat kök med trä som grundmaterial. Stockholmskunder står för två tredjedelar av omsättningen.

4 Kvadrat drivs av Kristina Holm, civilingenjör inom husbyggnad, som tidigare arbetat som byggnadskonstruktör. Under en tid ledde hon ett projekt för länsstyrelsen i Västerbotten, där syftet var att kartlägga träindustrin med sikte på export.

— Jag insåg i slutet av projektet att jag hade ett bra kontaktnät, som skulle komma väl till pass för ett eget företag.

Affärsidén är att designa och leverera äkta träkök och kombinera hantverkstradition med moderna tillbehör.

Särskilt två stilar


Kristina Holm planerar och ritar köken, vars stomme oftast består av furu eller björk. I färdigställandet av köken samarbetar hon med olika träföretag i Västerbotten.

— Ett företag kan bearbeta skivor och göra limfog, medan ett annat står för skåp och luckor. Både design och tillverkning inom länet kan mycket väl konkurrera med andra företag söderut.

En efterfrågad stil är det som Kristina Holm kallar sekelskifteskök. Dessutom är det populärt med kök i 50-talsstil.

— Bland annat ska det mellan varje låda finnas en träslå, som har en rent estetisk funktion. Men vi gör förstås även moderna kök och även måttanpassade hallinredningar och andra förvaringsmöbler.

Funktioner efter behov


Många av kunderna finns som nämnts i Stockholm. Den första hittade 4 Kvadrat genom hemsidan, och sedan har huvudstadens djungeltelegraf tagit vid.

— Tidigare kunder har folk hemma, som får se köket och dra i lådor. De vet vad de får när de sedan beställer ett eget kök, säger Kristina Holm.

— När jag ritar köken lyssnar jag på vilka behov man har. Om det kanske ska vara ett hörnskafferi, en smart lösning för potatisen eller något annat.

Måttfreak


Ibland åker Kristina Holm till kunden för att se köket på plats, men ofta klarar hon sig med bilder och beskrivningar.

— Jag är ett riktigt måttfreak, som går och kollar på sådant som avstånd mellan golv och tak, vägg och fönster. Det är en lite udda förmåga, men den är användbar.

Genom åren har Kristina Holm gjort flera tidstypiska lösningar för kök i äldre bostadsrätter i Stockholm, och det finns eventuellt fler uppdrag "i kranen".

— Fastighetsägare ser fördelar med att göra om flera kök samtidigt, och det är något jag hoppas mer på. Just nu gör jag tre stycken kök till en vindsvåning på Östermalm.

Mer information:

Läs mer om 4 kvadrat på deras webbplats.

Text och foto: Claes Björnberg, på uppdrag av Umeå kommun.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag