Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå kommun fördjupar samarbetet med Komatsu City

Komatsu City besöker just nu Umeå med syfte att fördjupa samarbetet mellan Komatsu City och Umeå kommun. Det nuvarande utbytet består av att Komatsu Forest AB är förankrat i både Umeå och Komatsu samt att företaget stödjer Dragonskolans Teknikcenter i Umeå och samarbetar med Komatsu College inom kompetensutveckling vad gäller tillverkning.

- Nuvarande samarbete har fungerat mycket väl och varit värdefullt för båda parter och därför avser vi nu att fortsätta och fördjupa samarbetet via ett nytt avtal. Inriktningen är främst inom områden som näringslivsutveckling, kultur, kompetensförsörjning och kvalitetsfrågor, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd i Umeå.

Samarbetet med Japan och Komatu City inledde för flera år sedan med Komatsu Forest och dess koncern som initiativtagare. 2012 var även en större delegation, EU Fest Japan, på plats i Umeå för att utröna om det fanns möjligheter till kulturellt utbyte med Umeå i kraft av Europas kulturhuvudstad. 

Ett exempel på utbytet är det moss- och koja-projektet som startade 2013 efter ett möte i Tokyo. Arbetet har pågått sedan dess och mossträdgården och de arkitektoniska konstverken Origamikoja och The Uninvisible Koja är resultatet av det arbetet.

- Det handlar om en japansk mossträdgård skapad utifrån lokala förutsättningar samt arkitektur, konst och design i världsklass, berättar projektledaren Anna Sjöberg.

Den japanska mossträdgården har anor sedan mer än tusen år tillbaka. Projektet The Forest of Wisdom i Komatsu är ett inspirerande exempel på hur vördnad för naturen, utvecklande av kulturen och ett modernt näringsliv kan samverka framgångsrikt. Till mossträdgården i Umeå har två begåvade designers, John Astbury och Kyuhyung Cho, formgett bänkar som poetiskt och praktiskt tolkar begreppet vila och tidlöshet.

- Trädgården är en symbol för Sveriges och Japans kärlek till naturen och vänskapen mellan Umeå och komatsu city. Även om det är 10.000 km mellan våra städer är avståndet mellan våra hjärtan väldigt kort, säger Shinji Wada, borgmästare i Komatsu City.

Koja och 小屋 är ljudliknade ord med samma betydelse på svenska och japanska, litet hus. En Koja kan vara ett litet hus för te och tankar. Två arkitekter, Marcus Abrahamsson vid Nyréns Arkitektkontor och Janek Ozmin, lärare och doktorand vid Arkitekthögskolan Umeå Universitet, har skapat var sin tolkning av begreppet. Origamikoja och The Uninvisible Koja

I Komatsu Citys späckade program ingår även information om Umeå kommun och dess kommunala bolags olika verksamheter samt besök vid Dragonskolan, Komatsu Forest AB samt museum.

Mer information:

Läs om mossträdgården och kojorna (pdf, 2 MB), eller kontakta:

Marie-Louise Rönnmark
Kommunfullmäktiges ordförande
070-655 64 84

Anna Sjöberg
Projektledare
070-175 75 40

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag