Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Matilda Lindroth, Anni Kan och Sara Stenman är tre av de sommarjobbande ungdomarna som byggde upp Umeå i 3D-modeller 2013, som är en av de aktiviteter Make IT har genomfört. Foto: Mikael Hansson

Umeånätverk ökar ungas IT-intresse

I Umeå samarbetar kommunen, Umeå universitet och IT-företag för att säkra den starkt växande branschens kompetensbehov. En av nätverkets, som heter Make IT, många aktiviteter är ett IT-läger för mellanstadiebarn.

IT-branschen i Umeå har utvecklats enormt de senaste åren. Mellan åren 2006 och 2012 startades 80 nya aktiebolag, och antalet anställda ökade med 83 procent. Tillväxten mätt i ökningen av förädlingsvärde och antalet anställda placerar Umeå i Sverigetoppen vid en jämförelse med jämförbara kommuner.

Avgörande för fortsatt utveckling är att företagen kan rekrytera nya medarbetare. Det är också målet för nätverket "Make IT", där aktörerna kommunen, universitetet och olika IT-företag främst bidrar med arbetstid för att målet ska nås.

Tekniska utbildningar

Mycket energi läggs på att nå ungdomar redan innan de väljer gymnasieinriktning.

– Det gäller att få fler att välja teknik och naturvetenskap, så att de kommer in på någon av Umeå universitets åtta IT-utbildningar, säger Åsa Fällman, näringslivsutvecklare vid Umeå kommun och nätverkskoordinator.

Mest efterfrågade av företagen är systemutvecklare och programmerare. Passande utbildning är civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap, vilket är Umeå universitets flaggskepp i sammanhanget.

Fler tjejer

Make IT har synat resultatet av den senaste antagningen till programmet.

– Bara 2 av de 67 antagna var tjejer. Att öka deras andel är ett viktigt mål, säger Åsa Fällman.

Skolbesök är självklart för nätverket. Där försöker man bland annat att visa att IT inte är ett så ensamt arbete som många tror, utan att teamarbete (bl.a. ”scrum-metoden”) är vanligt.

Nätverket har också ordnat SYV-dagar för att nå studie- och yrkesvägledare.

– Jag tror att vi har breddat deras syn på branschen. SYV-dagarna är exempel på det långsiktiga i nätverkets arbete som jag gillar, säger Fredrik Georgsson, universitetslektor i datavetenskap vid Umeå universitet.

Mellanstadieåldern

En annan aktivitet är samarbetet kring yrkeshögskoleutbildningen .NET, med inriktning på bland annat programmering, som startar i Umeå hösten 2014.

– Det är en eftergymnasial utbildning, som kan vara för dem som känner att de valde fel i gymnasiet och nu vill omskola sig, säger Åsa Fällman.

Nätverket har också ordnat sommarjobb för ungdomar, bland annat för att utveckla Umeås stadsdelar i 3D, för Google Earth. Detta har fångat KFUM:s intresse, berättar Åsa Fällman.

– De har hört av sig med förslag på ett IT-läger för 10–12-åringar, så det kommer att vara en av kommande aktiviteter.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag