Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeåduon Dolce uppträder på lördagen

Umeå Open når nya höjder

Fler scener än tidigare och fler akter, där två konserter med Refused tillhör höjdpunkterna. Årets upplaga av Umeå Open Festival, den 7–9 april, innebär en ny nivå för Sveriges största inomhusfestival för popmusik.

Under många år utspelades Umeå Open på fyra scener i Umeå Folkets hus. Förra året gjorde dock arrangörerna om konceptet och lade till en scen utanför huset. Detta har utvecklats, så årets festival äger rum på tre scener i Folkets hus plus Guitars, Vasakyrkan, Väven, kaféet Fika och Sagateatern.

– Det betyder sammanlagt åtta scener, så vi har växlat upp ganska rejält. Till det ska läggas Open Venue, alltså gratis akter på ungefär lika många andra ställen, säger producent Elenor Nordström.

Gratisscenerna kommer att finnas på butiker och kaféer runt om i Umeå. Ett annat inslag i festivalen är Mind, en gratis seminarieserie, vars innehåll i år sammanställts tillsammans med Refused.

Jämställt på scen

Ett signum för Umeå Open är målet om en jämställd festival. De senaste två åren har andelen akter med kvinnor som frontfigurer varit 49 procent. Räknat på alla artister och kompmusiker var andelen kvinnor 29 procent för två år sedan och 38 procent i fjol.

– Självklart är målet att nå 50 procent, men eftersom vi inte vet i förväg vilka som spelar i banden så vet vi inte resultatet förrän efteråt.

I år uppmärksammade festivalen Internationella Kvinnodagen genom att kvinnor den dagen fick 13 procents rabatt på festivalbiljetten. Så stort är lönegapet mellan män och kvinnor (enligt SCB).

– Vi fick så himla fint bemötande. Många uppskattade initiativet, säger Elenor Nordström.

Mer information:

Läs mer om festivalen på www.umeaopen.se

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag