Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå satsar stort på Ung Företagsamhet

Umeå är en av de kommuner i landet som satsar mest på Ung Företagsamhet, UF, både totalt och per invånare. Umeå kommun har nyligen beslutat att stötta verksamheten i Västerbotten även under kommande fem år.

Ung Företagsamhet Västerbotten har under läsåret kunnat räkna in fler UF-elever än någonsin tidigare. Speciellt Umeå har utmärkt sig med rekordmånga elever och ett väldigt högt genomslag. Både Dragonskolan och Minervagymnasium har haft många UF-företagare och Västerbottens SM-trupp, som tävlade i SM i Ungt företagande, bestod nästan uteslutande av elever från dessa två Umeåskolor.

40 procent av Umeås totala årskull var UF-elever under året.

– Det är fantastiskt kul att intresset ökar! Det finns en otrolig kraft i verksamheten, där det bästa är att se hur eleverna växer under året som de deltar, säger Jonas Nordin, regionchef UF Västerbotten.

Två SM-silver

Under den regionala mässan på Nolia i Umeå ställde 137 UF-företag ut (även det ett rekord), och de flesta var från Umeå. Vid mässan utsågs vinnare i ett flertal kategorier och Umeå tog hem alla kategorier förutom en.

SM-truppen från Västerbotten blev därmed nästan en renodlad Umeåtrupp. Resultatet blev två silver genom Alicia Sjöberg, Dragonskolan, och REN UF, Minervagymnasium, som tävlade i Årets säljare respektive Årets hantverk.

Umeås framtid

Forskning visar att de som drivit UF-företag oftare startar företag (dessa företag klarar sig också bättre), blir chefer i större utsträckning, löper mindre risk att bli arbetslösa och har en högre snittinkomst senare i livet.

– Ung Företagsamhet spelar en viktig roll för Umeås framtid. Många UF-elever har affärsidéer av hög klass, och flera tidigare UF-deltagare driver i dag framgångsrika företag, säger Roland Carlsson, näringslivschef, Umeå kommun.

Fler kommuner drar nytta

Kommunens ekonomiska stöd är fortsatt 800 000 kr/år. Stöd ges också i form av styrelsearbete och hjälp att utöka samarbetet med både skolor och andra företagsfrämjande aktörer.

– Vårt stöd är en strategisk och långsiktig satsning som också kommer länets mindre kommuner till nytta, eftersom Umeå tar emot många inflyttande och inresande gymnasieelever, säger Roland Carlsson.

Mer information:

Läs mer på Ung Företagsamhet Västerbottens hemsida.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag