Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Foto: Mattias Löw/SVT

Umeås designsuccé i tv-dokumentär

Den 20 augusti visar SvT en dokumentärfilm om Designhögskolan i Umeå. Filmen beskriver högskolans framgångsrecept men också hotet i form av avgifter för utomeuropeiska studenter.

Designhögskolan i Umeå har gett större eko i omvärlden än inom landet.  Högskolan har tagit hem ett otal priser i tävlingen IDEA, International Design Excellence Awards, och den är en av de mest prisvinnande i hela världen.

Ett av de koncept som tilldelats guld är Ömer Haciomergolus ERO. Det är ett innovativt förslag till en liten och lätt-manövrerbar semi-automatisk robot som bryter ned betongkonstruktioner med hjälp av högtrycksvatten. Ett annat guldkoncept är SafeWay, en livräddningsboj som en användare på land kan styra med en laserpekare.

Framgångsfaktorer

Designhögskolans framgångar är en blandning av flera faktorer. Skolan har ett nära samarbete med industrin, små studentgrupper och studenterna kommer ifrån uppemot 30 olika länder. Med en familjär och innovativ miljö har man skapat en plattform för nytänkande. 

SvT:s dokumentärfilm följer några studenter från världens hörn under ett år, då skolan kämpar för att behålla sin attraktionskraft. Nya regler som innebär att Sverige börjat ta betalt av utom-europeiska studenter gör att framtiden är osäker för Designhögskolan.

Mer information:

Läs mer om Designhögskolan på deras webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag