Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeågalan

Foto: Umeågalan

Umeås företagare hyllades på Umeågalan

Ett tryck på biljetterna som aldrig tidigare och kanske den bästa Umeågalan hittills. Så lät det i många av samtalen vid middagsborden när 780 deltagare för nionde året i rad firade framgångsrika företagare under Umeågalan 2012.

Umeågalan är den stora festen då Umeås främsta företagare och entreprenörer får lysa för en stund och få en belöning för allt den slit och möda som läggs ner på att driva bärande företagsidéer framåt. I år var det för nionde året i rad som arrangemanget gick av stapeln och aldrig har intresset varit större. 780 sålda biljetter vilket är nytt rekord.

Årets värdpar Mikael Tornving och Anki Edvardsson höll ett fast grepp under kvällens galafest där inte minst komikern Tornving fick briljera med snabb och vass humor, ofta mycket träffande kring företeelser i Umeå och Västerbotten.

Pristagarna som kallades fram visar på ett brett spektrum av Umeås företagsliv. Här fanns Umeå Airport som hyllades med Årets huvudpartnerpris för sin "framtidstro för regionen" med målet att inom kort nå en miljon resenärer per år. Priset kommer som en lämplig uppmuntran just när flygplatsen står inför en av två kommande större utbyggnader för att klara den ökande trafiken.

Förbluffande tillväxt


Men störst målsättning kunde nog Rapunzel of Sweden visa upp då grundaren Ida Backlund tog emot priset som Årets tillväxtföretag. Fem år efter företagets start är man redan uppe i en omsättning på 84 miljoner kronor.

— Men inom fem år siktar vi på 500 miljoner, avslöjar Ida Backlund, som lyckats över all förväntan med sin företagsidé om att sälja löshår över internet. Idag har företaget kunder i 36 olika länder och är en framgångssaga utan dess like i Umeå.

Kanske en kommande framgångssaga är Hybricon med sin stora vision om att bli världsledande med laddhybridteknik för för fordon. Redan har man installerat sin miljövänliga teknik i ett flertal bussar i daglig trafik och hyllades vid Umeågalan med Årets profilpris.

Ett flertal av pristagarna var unga med Sofie Edvardsson och Jakob Nyström i spetsen.

— Det är utomjordiskt, jättehäftigt! jublade de båda som driver bolaget Soja Film när de fick komma upp på scenen för att hyllas som Årets unga företagare.

— Jag har bara tyckt att det är så coolt att bli nominerad, men det här är ju jättehäftigt, utbrast Sofie Edvardsson sedan hon tillsammans med Jakob Nyström tagit emot priset av Umeå kommuns näringslivschef Roland Carlsson och Umeå universitets rektor Lena Gustafsson.

Unga staden Umeå


Umeå är känd som en ung stad och det är ett varumärke som både kommunen och universitetet slår vakt om, menade prisutdelarna.

— Vi vill uppmana våra ungdomar att våga ta steget och starta eget, sade Roland Carlsson och noterade samtidigt att tidigare års unga pristagare som Rapunzel och E&E Glasses redan blivit stora entreprenörer i hela Sverige.

Umeås starka koppling till universitetet manifesteras också i ett pris. Det är priset som Årets avknoppningsföretag vilket i år gick till CodeMill, ett av Umeås heta it-företag. Grundarna av företaget har sin bakgrund på Datavetenskap vid Umeå universitet och hyllas för att de förmår ta ett akademiskt kunnande ut på en marknad.

— Det är ett erkännande att få uppmärksamhet och att bli hyllade av näringslivseliten i Umeå, menade Rickard Lönneborg, vd för CodeMill, när han klev av scenen där han tillsammans med forskningschefen Johanna Björklund tagit emot priset Årets avknoppningsföretag av Agneta Marell från Umeå universitet och Jessica Lagrelius från inkubatorn Uminova Innovation.

Vinnare från många branscher


Bredden bland vinnarna var mycket stor. Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest fick hämta pris som Årets exportföretag, artisten och musikern Lisa Miskovsky fick VKs varumärkespris, Umeå kommuns företagspris gick till Bernth & Ingrid Nygren Holding AB, Årets hantverksstipendiat blev båtbyggarna Bengt Johansson och Christer Johansson, Årets nyföretagare gick till skogsföretaget Kapah Forest medan Länsförsäkringar Västerbotten firades som Årets marknadsförare.

Den eftertraktade titeln som Årets företagare gick till Helen Bergström och Helén Fredriksson som exakt på dagen firade 25 år sedan de startat sin klädbutik H&H, en mycket uppskattade födelsedagspresent med andra ord.

Text: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag