Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeås internet

Umeås internet fortfarande snabbast i västvärlden

Umeås internet är fortfarande snabbast i Europa och Nordamerika, visar en nyutgiven internationell rapport. På världslistan intar Umeå en hedrande 15:e plats, bara snäppet efter några supersnabba städer i Sydkorea och Japan.

Nätverksföretaget Akamai visar i en färsk mätning att Umeå håller ställningen som en av världens snabbaste städer vad gäller bredband. Av europeiska och nordamerikanska städer är det bara Umeå som med sin plats nummer 15 förmår ta upp kampen som den enda uppstickaren utanför Asien.

Faktum är att Umeå till och med förbättrat sin position jämfört med 2010 då staden låg på en 18:e plats. När nu siffrorna ligger klara för sista kvartalet av 2011 visar det sig att Umeå klättrat till en 15:e plats på världslistan.

Bara Asien ligger före


Bland världens snabbaste internetstäder är det framför allt Sydkorea och Japan som utmärker sig. Taegu och Taejon i Sydkorea ligger etta och tvåa, medan 41 av de 50 snabbaste städerna ligger i Japan.

Umeå intar en hedrande 15:e plats bland världens snabbaste internetstäder, enbart slagen av några supersnabba städer i Sydkorea och Japan.

Förutom Umeå så är det av övriga europeiska städer Göteborg och Geneve som utmärker sig med ett snabbt internet även om dessa inte når upp till Umeås klass. På världslistan innebär det plats nummer 50 för Göteborg medan Geneve kvalar in på plats 60.

Mer information:

Läs mer om historien hur Umeå fick västvärldens snabbaste internet här.

Text: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag