Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Morgonpasset 2 maj

Pernilla Eriksson, enhetssamordnare vid Idrottshögskolan, läkarstudenten Jens Persson, Björklöven, personalvetarstudenten Johan Alm, IBK Dalen, och psykologistudenten Caroline Jönsson, Umeå IK.

Umeå ska bli nordisk mästare i idrottsstudier

Idrottshögskolan i Umeå siktar på att bli den främsta i sitt slag i Skandinavien, och en framgångsfaktor är avtal med elitidrottare. På Morgonpasset den 2 maj kunde spelare i IBK Dalen, UIK och Björklöven vittna om det lyckosamma med att kombinera idrottskarriären med studier.

Mångfald, bredd och satsningar på anläggningar har gjort att Umeå rankats högt som idrottsstad i flera undersökningar.  Dessutom är Idrottshögskolan landets bästa idrottsuniversitet. Pernilla Eriksson, enhetssamordnare vid Idrottshögskolan, kunde vid Morgonpasset berätta att siktet är inställt högre än så: visionen är att bli främst i Skandinavien.

– Kanske är vi redan där, det beror på hur man mäter. Vi håller i alla fall på att se över alla tänkbara parametrar.

Högt söktryck

Ett av högskolans tre huvuduppdrag är utbildning. Utöver 16 fristående kurser finns fyra program, som täcker in de områden där en utexaminerad generellt kan få arbete; Sport Management, Friskvård, Skolan och Tränare.

Det Idrottsvetenskapliga programmet fokuserar på ledarskap. Tränarprogrammet har idrottsmedicin som profil.

– Det är lika svårt att komma in på Tränarprogrammet som på Läkarprogrammet, berättade Pernilla Eriksson.

Unik bredd

Övriga två program är Ämneslärarprogrammet och Psykologprogrammet.

Forskning är ett annat uppdrag. Vid Idrottshögskolan finns omkring 50 forskare, och tyngdpunkten ligger på idrottsmedicin, -pedagogik och  –psykologi.

– Vi tittar på vad vi kan göra tvärvetenskapligt. Forskningen täcker alla fakulteter, vilket är unikt.

Högskolans toppmoderna Idrottslaboratorium, som invigdes 2009, är en resurs både för undervisning i tillämpade moment och som forskningsplattform.

Elitidrottsavtal

Även arbetet kring samverkan är välutvecklat. I styrelsen för högskolan sitter representanter för bland andra idrottsrörelsen, Umeå kommun, och landstinget.

– Vi ligger väldigt långt framme. På många andra universitet lever man i sin bubbla.

Idrottshögskolan utsågs i fjol till Sveriges främsta när det gäller möjligheten att kombinera elitidrott och studier. Utöver att avtal knutits med olika föreningar och förbund, har 250 av de 800 studenterna individuella elitidrottsavtal. De representerar 28 olika specialförbund och studerar tillsammans 50 olika utbildningar.

– Det är alltså en myt att man blir sjukgymnast bara för att man är idrottare.

”Fantastisk chans”

 Att avtalen är en hjälp till studier kunde tre elitidrottare intyga vid Morgonpasset.

Johan Alm, IBK Dalen, blivande personalvetare:

– Det blir lättare att planera och strukturera. Till exempel kan man flytta tentor under slutspelet, då vi har mycket resor.

Jens Persson, Björklöven, läkarstudent:

– Man kan exempelvis undvika att skickas på praktik till ”fel” ort. Avtalet har funkat mycket bra.

Caroline Jönsson, Umeå IK, psykologistudent:

– Avtalen är en fantastisk chans. När jag spelade i Chicago kunde jag fortfarande studera vid Umeå universitet tack vare Skype och andra hjälpmedel.

Fler studerar

Utbildning är också något som diskuteras i föreningarna. Caroline Jönsson berättade att UIK är en föregångare vad gäller att anpassa träningarna så att det möjligt att hinna med studier. I Björklöven är det fler spelare som studerar, och två civilingenjörer tillika ex-Björklövare finns i det onämnbara lag som nyligen vann SM-guld …

– Det är perfekt att kunna stänga av idrotten ibland och skolan andra gånger, är Jens Perssons beskrivning av kombinationen elitidrott-studier.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag