Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

FairPay Foundation

Umeåstiftelse för jämställd sponsring

Den nybildade stiftelsen FairPay Foundation med säte i Umeå arbetar för samma ekonomiska villkor i kvinnors som i mäns idrottande.

Stiftelsen uttrycker sitt mål genom mottot "play with equal rights". Killar och tjejer ska få samma möjligheter att idrotta, utvecklas i sin talang och nå elitidrotten. Initiativtagare är föreningen Umeå IK, som under flera år jobbat för en jämställd sponsring. UIK vill påverka framtiden och har därför bildat stiftelsen FairPay.

— I takt med att sponsorintäkterna ökar, vill vi också påverka dagens fördelning som ger kvinnor omkring 13-15 procent av 3,9 miljarder kronor i sponsorintäkter, säger Marika Hjerpensköld, projektledare vid kommunikationsbyrån Pondus och ledamot i stiftelsens styrelse.

Förändra attityder


Här kan någon invända att sponsring är en affärsuppgörelse, och att den som står för pengarna gör det på marknadsmässiga grunder. Exempelvis menar många att herrlagen ofta har större publik, vilket ger en sponsor mer exponering.

— Men kvinnors idrottande marknadsförs inte lika mycket och det vet vi med säkerhet. Därför kommer vi att lägga mycket krut på opinions- och lobbyarbete. Det finns fördomar och attityder som vi vill förändra. Kvinnor ses som amatörer och får därför mindre pengar att röra sig med.

Diskriminering?


Stiftelsen ska arbeta med flera andra metoder. En är att knyta till sig ett vetenskapsråd, där ekonomiprofessorn Björn Anders Larsson i Lund återfinns. Stiftelsen ska också ta del av undersökningar av Johan Lindholm, jur dr i Umeå, bl.a. huruvida de olika ekonomiska villkoren strider mot lagar mot diskriminering i arbetslivet.

Andra metoder är att ge en styrelseplats till ett barn för att säkra framtidens åsikter, och att jobba med ambassadörer för frågan. Stiftelsen ska också anställa och utveckla kvinnor som är och har varit elitidrottare.

— De försvinner ofta bort från elitidrott, men vi vill arbeta aktivt för att de ska stanna kvar som förebilder.

Fair Payers


Ytterligare en metod är att dela ut stipendier och pris till förebilder inom jämställdhet och idrott.

I stiftelsens laguppställning ingår förutom Marika Hjerpensköld också UIK:s målvakt Caroline Jönsson som ordförande, föreningens klubbchef Niklas Westman, ekonomiprofessor Björn Anders Larsson och Emma Tonnes, regionchef för Ung Företagssamhet i Stockholmsregionen.

— Vi ska också samarbeta med så kallade Fair Payers, alltså bolag och donatorer som utvecklar sitt sponsringsarbete mot jämställda mål, säger Marika Hjerpensköld.

Mer information:

Läs mer om Fair Pay på deras webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag