Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Grön påvemobil

Umeåstudenter vann med grön påvemobil

"Pope my vehicle". Eric Leong och Han Yong-Fei, som studerat vid Designhögskolan i Umeå, gjorde just detta och vann en tävling om en innovativ och miljövänlig bil för påven.

Den årliga tävlingen Autostyle Design Competition hade i år en speciell kategori för en "popemobile", alltså en ny bil för påven. Tävlingen sponsrades av den italienska bildelstillverkaren Berman.

Ett självklart krav på tävlingsbidragen var att påven under färd måste vara synlig för folkmassorna. Dessutom skulle projekten särskilt inrikta sig på tekniska innovationer kring modellens struktur, material, ekologisk hållbarhet, alternativ energi och säkerhet.

Soltak och monitorer


Eric Leong och Han Yong-Fei var en av tolv inbjudna grupper från designhögskolor runt om i världen. Umeåstudenternas förslag var en modifierad Volkswagen Cross Coupe av hybridmodell.
Den har bland annat ett expanderbart soltak, skottsäkra hjul och ett effektivt uppladdningsbart "spray-on"-batteri. De armerade sidorutorna fungerar som monitorer, som enligt upphovsmännen ska kunna visa "utvalda Tweets för och från den Helige Fadern".

Tidigare vinster


Detta attraherade domarpanelen, som bestod av designchefer från Alfa Romeo, Audi, Bentley, Fiat, Ford, Ferrari, Toyota och universitetet i Florens. Det är dock oklart om bilen verkligen kommer att produceras.

Den internationella inriktningen vid Designhögskolan i Umeå är en faktor som lett till framstående placeringar vid tidigare tävlingar. Exempelvis vanns fjolårets Berman-tävling av Louise McCallum, som då gick andra året på mastersutbildningen vid Designhögskolan i Umeå.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag