Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Idrottsstad

Umeå tvåa bland Sveriges idrottsstäder — och vill mer!

Umeå har utsetts till Sveriges näst bästa idrottsstad av SVT, vilket till stor del förklaras av den bredd och mångfald som idrottsstaden Umeå erbjuder. Umeå slog exempelvis större städer som Stockholm och Malmö och besegrades endast av Göteborg.

— Alla idrottare och ledare i Umeå kan stolt sträcka på sig — stora som små, tjejer, killar, individuella, lagspelare och tränare. Det är de som har gjort detta möjligt, säger Stefan Hildingsson, fritidschef Umeå kommun.

Tävlingen som arrangeras av SVT har använt en jury bestående av 50 personer, 25 medarbetare vid SVT och 25 tv-tittare, som själva har fått ranka de 10 bästa idrottsstäderna i Sverige. Umeå fanns med på 44 av jurymedlemmarnas listor, och tio stycken av dessa ansåg att Umeå var den bästa idrottsstaden.

— Vi vill verkligen tacka alla engagerade Umeåbor inom idrottslivet – alla är lika viktiga. Vi vet att bredden ger eliten och tvärtom, så därför är såväl barn- och ungdomsidrottare, ledare och tränare, bredd/motionsidrottare och elitidrottare av stor betydelse, fortsätter Stefan Hildingsson.

Universitet en förklaring


Vi får inte heller missa Umeå universitets roll i Umeås framgångar:

— Umeå universitet erbjuder mycket goda utbildningsmöjligheter med världsledande idrottsforskning samt möjligheter att kombinera elitidrott och studier. Lägg därtill riksidrottsgymnasier för både friidrott och innebandy, samt specialidrott och idrottsprogram på gymnasienivå för många andra idrotter. Dessutom är Umeå på topp internationellt när det gäller idrottsmedicinsk forskning, säger Roland Carlsson, näringslivschef Umeå kommun.

— Allt det här ger oss anledning att vara stolta. Men vi slår oss inte till ro — vi vill mer än så och jobbar för att bli en ännu bättre idrottsstad, med både bredd och spets, fortsätter Roland Carlsson.

— Vi från Umeå kommuns sida, både politiker och tjänstemän, gör sitt bästa för att möjjliggöra för våra föreningar och idrottare med olika former av stöd, moderna hallar och övriga träningsmöjligheter. Det vi är duktiga på i Umeå är att dra åt samma håll och att samarbeta. Detta ska vi fortsätta med, och det är glädjande att vårt gemensamma arbete ger en effekt. Men, utan våra eldsjälar som brinner för sitt engagemang är vi ingenting, säger Stefan Hildingsson.

— Självklart så siktar vi högre till nästa år, så då får ni se upp, göteborgare och andra, avslutar Stefan Hildingsson.

Mer information

Läs mer om Sveriges bästa idrottsstad på SVT:s webbplats eller kontakta:

Stefan Hildingsson
fritidschef
Umeå kommun
070-343 26 80
mejl

Roland Carlsson
näringslivsschef
Umeå kommun
070-578 65 50
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag