Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Snöskulpturen Under månen i natt

Under månen i natt vann årets Umeåmästerskap i snöskulptur

I helgen avgjordes årets Umeåmästerskap i snöskulptur med temat Umeå by Night. Första pris gick till till laget H3 och deras skulptur "Under månen i natt".

Årets snöskulpturtävling, den 21:a i ordningen, gick av stapeln i helgen. Årets tema var Umeå by Night och startskottet för arrangemanget skedde på fredagen. Redan klockan 10 kunde man se skulptörerna i arbete längs Rådhusesplanaden. Skulturerna formas ur ett block med packad snö med dimensionerna 3x3x2,5 meter. De tävlande har rätt att bygga på blocket maximalt 1 meter.

På lördagen avgjordes tävlingen och första pris gick till lag H3 som bestod av familjen Hansson — mamma Elisabeth Hansson, pappa Ulf Hansson och sonen Peter Hansson. Deras verk kallas för "Under månen i natt" och juryns motivation löd:

Anslaget är tekniskt djärvt och arbetet mycket väl genomfört. Skulpturen anknyter till temat Umeå by Night med en tydlig poetisk dimension. Skulptörerna lyckas göra det svåra enkelt! De intrikata formerna visar skulpturens skönhet.

Andra pris till Nattens beskyddare


På andra plats kom Polarna med skulpturen Nattens beskyddare. Skulpturen anknyter till temat på ett fantastiskt och oväntat sätt i sitt motivval: En vänlig gargouille som beskyddar oss. Vi ser den europeiska dimensionen med avstamp i medeltiden till TV-spelens gotiska symboler.

Publikens favorit blev Hemmalaget med Vårtgården som skulpterat en rikligt hamburgermeny med pommes frites, som de kallade Nattmat.

Mer information:

Erja Back
Umeå turistbyrå
090-16 34 24
070-647 62 78

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag