Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Christina Rickardsson från Coelho Growth, en av talarna på Young Startup Day.

Unga entreprenörer lever sina drömmar

Umeå blir allt starkare som startup-miljö. Det blev tydligt under Young Startup Day när unga entreprenörer berättade om sina företag för 200 intresserade ungdomar i publiken.

Att våga lita på sin affärsidé och bygga upp ett startup-företag kan vara en fantastisk resa. Det får 200 ungdomar lyssna till vid ett frukostmöte under Young Startup Day när sex unga entreprenörer berättar om hur de brinner för att förverkliga sina drömmar.

Först upp på scenen i Sliperiet på Konstnärligt campus i Umeå är Christina Richardsson med en livsberättelse som berör. Hon växte upp som gatubarn i Sao Paolo i Brasilien men adopterades och kom som åttaåring till Sverige. Nu driver hon ett eget företag för att bland annat kunna berätta om sina upplevelser i form av föreläsning och bok.

Christina Rickardsson berättar om hur hon är i full färd med att förverkliga sin livsdröm och nu vill inspirera fler unga att våga leva sina drömmar.

– Livet handlar inte om finna sig själv, det handlar om att skapa sig själv. Det handlar om vad jag vill göra, vad jag vill uppnå, och sedan skapa vägen dit. Tro på er själva och staka ut er egen väg till er dröm, säger Christina Rickardsson uppmuntrande.

Inspirera unga

Det är just detta som Young Startup Day handlar om - att inspirera unga som bär på en affärsidé som skulle kunna utvecklas till ett startup och växande företag.

– Under den här dagen kan ungdomarna få se att företagande kan vara ett alternativ, man behöver inte låsa fast sig vid att vara anställd. Förhoppningen är att vi kan göra detta varje år, säger Jonas Nordin, regionchef för Ung företagsamhet som är en av arrangörerna för Young Startup Day.

Stöd för affärsutveckling

Flera av de unga entreprenörerna som kommer upp scenen kan också berätta om hur inkubatorer som Uminova Innovation och BIC Factory blivit ett viktigt stöd för deras affärsutveckling.

– Företagsbiten var det svåra för oss. Men jag tycker verkligen att Uminova har varit en möjliggörare kring ekonomin, affärsplan och liknande, säger Johanna Engström från företaget Vkna vars företagsidé är jämställdhetsfrågor som de har knutit en webbtjänst kring.

– Vi märkte att med stöd från Uminova kan man få hjälp med alla bitar och få hjälp med ett bra team, håller hennes kollega Emma Möller med om.

Rivia Oliveiras företag säljer sportkläder, hon har en plats på inkubatorn BIC Factory och även hon intygar att stöd från andra varit viktigt att få.

– Jag har fått bra hjälp av Almi och sitter i dag hos BIC där jag får jättebra stöd.

Med i panelsamtalet på scenen är även Jenny Berg som driver affärsverksamhet kring chokladförsäljning. Hon berättar att hon sökt sig fram på egen väg men alltid är öppen för att få stöd av andra.

– Jag utgår från att alla människor jag möter är en resurs. Jag tar hjälp av alla hela tiden, säger Jenny Berg som stolt också avslöjar att hon precis skrivit nytt kontrakt med en kund i Portugal.

Norra Sverige ger möjligheter

Att bygga startup-företag i norra Sverige har gått bra för dessa unga entreprenörer, något som Jens Lundqvist från Lundqvist Trävaru slår ett slag för.

– Det är här det händer. Även om Piteå och Umeå är litet så är det här det händer. Jag hoppas att vi snart vänder upp och ner på kartan, folk kommer att vallfärda uppåt när det här blir känt, säger Jens Lundqvist med ett skratt.

Viktigt för staden

Bland arrangörerna av frukostmötet finns Umeå kommun. Näringslivschef Roland Carlsson intygar att möten som dessa är mycket viktiga för hela stadeb.

– Umeå behöver fler företag och fler ungdomar som startar eget. Kommunens uppgift är att skapa miljöerna, inkubatorerna och resurserna som kan hjälpa ungdomarna med sina affärsidéer. Det är bara att se på de goda exemplen från inkubatorerna BIC och Uminova Innovation och hur många bra företag som kommit ut från dem så ser man att detta är väl investerade pengar, säger Roland Carlsson.

Efter panelsamtalen och föredragen bjöds alla 200 i publiken på tårta av Ung företagsamhet som passade på att fira att organisationen fyller 20 år i Västerbotten denna höst.

Arrangörer för frukostmötet var Umeå kommun, Ung företagsamhet, BIC Factory, Aptum och Länsstyrelsen i Västerbotten. Moderator för panelsamtalen var Maria Olofsson, affärscoach vid Uminova Innovation.


Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag