Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå Tidning

Uppstickare på Umeås tidningsmarknad

Från att ha varit en vit fläck på kartan över gratistidningar, har Umeå numera två stycken. Umeå Tidning konkurrerar om läsarnas uppmärksamhet och annonsörernas budget med Totalt Umeå, som ges ut av VK-koncernen.

Tidigare gratistidningar i Umeå har blivit kortlivade. Umeå Tidning är dock här för att stanna, menar representanter för denna uppstickare som delas ut till hushållen sedan i november i fjol.

– Ingen av de tidningar som funnits genom historien har haft lika höga redaktionella ambitioner som vi har, säger försäljningschef Peter Öystilä.

En annan faktor är erfarenhet. Öystilä är bara en av flera annonssäljare med ett förflutet på Västerbottens-Kuriren, VK. Detsamma har Umeå Tidnings huvudägare Erik Orring, som tidigare var vd för VK.

Umeå lämpligt

Den posten vid Umeå Tidning innehas av Magnus Bringhammar, som menar att gratistidningarna fyller ett tomrum.

– Man kan fråga sig varför Umeå är så sent ute, eftersom förutsättningarna är så goda. Här finns en mottaglighet för nya saker och ett högt tidningsläsande. Samtidigt är många välutbildade och kräsna, så det gäller att leva upp till förväntningarna.

– Vi tror också att annonsörerna har efterfrågat det här alternativt. Gratistidningar har en mycket lägre kontaktkostnad än morgontidningarna, som nu måste pressa sina kostnader.

Läsarundersökning

Umeå Tidning hänvisar också till uppgifter från Institutet för reklam- och mediestatistik, IRM, om att gratistidningar slår morgontidningar vad gäller lästid och observation av annonser. Extra självförtroende gav en läsarundersökning genomförd av Sifo. Enligt den hade 82 procent av mottagarna av Umeå Tidning läst något av innehållet.

– Vi blev själva förvånade och förstås väldigt glada över den höga siffran. Dessutom var läsandet väldigt jämnt spritt mellan åldersgrupperna, säger Magnus Bringhammar.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag