Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Hans Hammarskiöld, Torgny Lindgren. © Hans Hammarskiöld

Utställningen Crossing Borders visas på Umeå Airport

Porträttutställningen Crossing Borders kommer nu att visas på Umeå Airport från den 29 augusti. Utställningen består av 14 porträttfotografier av kända svenskar som uppmärksammats internationellt. Västerbotten representeras av Torgny Lindgren, vars porträtt är taget av fotografen Hans Hammarskiöld. Lindgren, som är född i Raggsjö, har i flera av sina romaner skildrat livet i Västerbotten.  

Totalt är det 14 porträtt som ingår i utställningen på Umeå Airport, vilket är ett urval av de verk som visades på Stockholm Arlanda Airport under våren och sommaren. I Umeå tillkommer ett porträtt av Torgny Lindgren som är taget av fotografen Hans Hammarskiöld. Lindgren är född i Raggsjö och har i flera av sina romaner skildrat livet i Västerbotten. 

I utställningen Crossing Borders visas porträtt av svenskar som är verksamma eller uppmärksammade utanför Sverige. Det är musiker, författare, diplomater, företagare, idrottare, uppfinnare, skådespelare och forskare. Deras arbete för dem utanför landet, men också över andra gränser än de rent geografiska. Det kan handla om att slå världsrekord i simning eller att förändra vår syn på den globala samhällsutvecklingen.

Viktig mötesplats

– En flygplats är en mötesplats och det första som möter regionens besökare. Vi vill att våra resenärer ska få nya upplevelser som inspirerar och överraskar när de besöker oss. I samband med att vi är kulturhuvudstad i år känns det extra roligt att få hälsa välkommen till Umeå med Nationalmuseums porträttutställning med kända svenskar som gjort avtryck ute i världen, säger B-O Lindgren, flygplatschef på Umeå Airport.

– Vi är glada över att Crossing Borders går vidare och visas i Umeå, framförallt med tanke på kulturhuvudstadsåret. Det är också roligt att vi kan lägga till en känd person från Västerbotten i och med porträttet av Torgny Lindgren, som nu också blir en del av Statens porträttsamling, säger Per Hedström, utställningschef på Nationalmuseum.

Utställningen är en del i samarbetet mellan Nationalmuseum och Swedavia som handlar om att visa konst och design på flygplatser i Sverige. Det är också en del i kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. På Västerbottens museum visas även Resenärens blick som är ett samarbete med Nationalmuseum.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag