Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

E&E Glasses

Världen ses genom glasögonbågar från Umeå

De modeinriktade glasögonbågarna från Umeåföretaget E&E Glasses gör stor succé. Företagets grundare har mindre än tre år efter starten utsetts till Årets Unga Entreprenörer, och nu stundar en expansion i Kina och Japan.

E&E Glasses startades under 2009 av Emilia Lindmark och Erik Johansson, efter en vistelse i fjällen.

— Affärsidén bygger på att vi tycker att Sverige behöver ett glasögonvarumärke som står för trend och design, säger Erik Johansson.

I dagsläget har företaget vuxit till fem personer. Ett säljkontor finns i Stockholm, men huvudkontoret förblir i Umeå eftersom det norrländska ursprunget är kärnan för företaget.

Först Europa...


Detta går också igen i namnen på bågarna från E&E Glasses. Här återfinns modeller som Umeå, Robertsfors, Dorotea och Njutånger. Design och mellanprisläge har gått hem, så nu säljs glasögonen av NK och andra butiker, av fristående optiker och på nätet i Sverige, Danmark och flera andra europeiska länder.

...och nu Asien


Ännu större ska det bli. E&E Glasses har nyligen skrivit ett treårigt avtal med en kinesisk distributör i Shanghai.

— Kina är en jättestark marknad, som vi tror mycket på. Många gillar det norrländska och exotiska med våra bågar. Vi ska också expandera i Japan, säger Erik Johansson.

Helt okända trakter är det inte. Företagets tillverkning sker i Shanghai, efter att Erik knutit kontakter under det år han studerade entreprenörskap och ledarskap i staden.
 

Ambassadörer


Även på hemmaplan har E&E Glasses uppmärksammats stort. Nyligen utsågs Emilia och Erik alltså till Årets Unga Entreprenörer vid Entreprenörsgalan i Stockholm, och de har tidigare bl.a. utsettts till Årets Unga Företagare 20010 vid Umeågalan.

— Det känns underbart härligt. Det är förstås ett erkännande av vi gör någonting bra, och dessutom ger det oss tillgång till ett stort nätverk. Med utmärkelsen följer också ett slags ambassadörskap, där vi hjälper till att öppna ögon för norrländsk design, säger Erik Johansson.

Mer information:

Läs mer om E&E Glasses på deras webbplats.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag