Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Elbuss

Foto: Diyar Gumuscu

Världens första ultrasnabbladdningsbara elbuss trafikerar Umeå Airport

På tisdagen 5 juni invigdes laddstationen för ultrasnabbladdningsbara elbussar på Umeå Airport. Laddstationen är resultatet av ett unikt samarbete mellan Swedavia, Umeå Airport, Umeå kommun och Hybricon. Med den nya tekniken räcker 3-6 minuters laddning för 60 minuters körning.

Invigningen av den nya laddstationen besöktes av många intresserade. De som önskade fick möjlighet att åka elbuss från Vasaplan i centrala Umeå ut till Umeå Airport där samarbetspartnerna Ultra, Umeå kommun, Swedavia och Hybricon informerade om den nya satsningen. Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå kommun, invigde formellt laddstationen innan besökarna fick kliva ombord för en ljuslös och miljövänlig resa till Airside för lunch och mingel.

Unikt samarbete


Swedavia och Umeå Airport har länge jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor och Umeå kommun har ett behov att klara miljökvalitetsnormerna samt hantera en fortsatt hög tillväxt där expansionen framförallt sker genom förtätning av staden. Det har resulterat i ett unikt samarbete där nästan en miljon passagerare som reser till och från Umeå Airport erbjuds möjligheten att använda en unik ultrasnabbladdningsbar elbuss.

— Med den nya laddstationen, får vi, vad vi vet, den mest kraftfulla fordonsladdaren i Europa. Den laddar med 300-400 kW vilket gör det möjligt att ladda de nya LTO-batterierna för 60 minuters körning på 6 minuter, berättar Boh Westerlund, vd på Hybricon.

Laddstationen är därmed 6-8 gånger större än de snabbladdningsstationer för personbilar som nu börjar placeras ut i Sverige. Den gör det möjligt att köra Umeås flygbusslinjer med rena, tysta bussar och förbereder för ett bredare införande av elbussar i Umeå.

— Umeå är en växande stad med ständigt ökade krav på en utbyggt, tillgänglig och modern kollektivtrafik. De snabbladdade elbussarna tillhör framtidens kollektivtrafik och är en viktig del av vårt långsiktiga arbete för hållbar utveckling, säger Fredrik Forsell, kollektivtrafikchef på Umeå kommun.

Umeå Airport en föregångare i miljöfrågor


— Det är med stor glädje och engagemang som Umeå Airport gått in i detta samarbete, den här satsningen ligger helt rätt i Swedavias och Umeå Airports framtida arbete med miljö- och hållbarhetsfrågor där vi även tar ett ansvar för resandet till och från flygplatsen, säger Bengt-Ove Lindgren, flygplatschef på Umeå Airport.

Swedavias miljöchef Lena Wennberg var på plats vid invigningen och berättade kort om Swedavias mål att vara helt fria från utsläpp av fossil koldioxid från egen verksamhet senast år 2020.

— Detta utmanande mål gör att vi driver frågan om alternativa drivmedel till våra fordon som behövs för vår egen verksamhet. Hybricons teknik är intressant att titta vidare på. Umeå Airport har alltid varit en föregångare när det gäller att jobba med miljöfrågor och att vara här i Umeå på Världsmiljödagen och vara med på denna invigning känns bra för framtiden, avslutar Lena Wennberg.

Mer information:

För mer information, kontakta:

Bengt-Ove Lindgren
flygplatschef
Umeå Airport
070-522 14 28
mejl

Pär Jonsson
marknadsansvarig
Hybricon
070-216 45 94
mejl

Fredrik Forsell
kollektivtrafikchef
Umeå kommunföretag/Ultra
070-632 77 51
mejl

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag