Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Vid Umeå Airport är det ”Flyg å hoj!”

Umeå Airport har nyligen invigt ett cykelgarage. Här finns plats för 16 cyklar, som står skyddade från väder och vind tills passagerarna kommer hem igen.

Umeå har en av världens närmaste cityflygplatser. Många passagerare utnyttjar det faktum att Umeå Airport nås på 20 minuter med cykel från centrum.

– Den möjligheten finns inte på så många ställen i världen. Med det nya garaget vill vi göra det bättre och bekvämare för alla cyklande passagerare, säger Linda Jonsson, kommersiell chef vid Umeå Airport.

I det nya cykelgaraget finns 16 platser för den som exempelvis vill undvika att cykeln vintertid blir översnöad eller fastfrusen.

Öppna med SMS

De problemen fanns verkligen inte vid invigningen den 27 maj, då en klass från Östtegs skola fick prova på det nya garaget. De kunde se att garaget är utrustat med cykelpump och klocka så att passagerarna har koll på avgångstiden. Till varje plats hör också ett förvaringsskåp, där man kan lämna sådant som hjälm och överdragskläder. Från och med hösten kommer garaget att vara låst, och det blir öppningsbart med SMS.

Totalt kommer Umeå Airport att få nästan 140 nya parkeringsplatser för cyklar. Alldeles vid infarten till flygplatsen har 120 nya väderskyddade platser kommit till under ett nybyggt skärmtak.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag