Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

IT-dag

Evelina Fagertun som läser interaktion och design vid Umeå universitet berättade om livet som it-student. Mikael Lundqvist, ITS, Anders Wink, Sogeti, och Jan-Olov Eriksson, Tieto, deltog också under informationsdagen för studie- och yrkesvägledare.

Vill få fler unga att välja it

Vi behöver fler unga till it-utbildningarna. Budskapet från de tre stora it-jättarna Tieto, Sogeti och ITS var tydligt när de under en träff med ett tjugotal studie- och yrkesvägledare berättade om it-branschens stora behov av fler medarbetare.

Alla pilar pekar uppåt för it-branschen. Uppdragen strömmar in och tillväxten är god för företagen. Men det betyder också att behovet av nya medarbetare är mycket stort, och är det möjligen någonstans som molnen hopar sig så är det just kring rekrytering och kompetensförsörjning.

För att skingra några av dessa moln har tre av it-jättarna i Umeå, Tieto, Sogeti och ITS (Enheten för it-stöd och systemutveckling vid Umeå universitet), bestämt sig för att kavla upp ärmarna och göra något åt situationen. Tillsammans med Umeå Näringslivsservice, IT&Telekomföretagen samt InfoTech Umeå har man därför bjudit in studie- och yrkesvägledare från skolor i Umeåregionen för att berätta om hur it-branschen ser ut och vilka utbildningar som leder dit.

Söker fler medarbetare


Sammanlagt har Tieto, Sogeti och ITS närmare 500 anställda it-konsulter, utvecklare, projektledare, testare och andra medarbetare i Umeå, men eftersom branschen är i stadig tillväxt behöver företagen fler it-kunniga.

— Vi vill gärna ha 15 nya bara i år, intygar Jan-Olov Eriksson, kontorschef för Tieto i Umeå, för studie- och yrkesvägledarna.

Gärna fler kvinnor


Mikael Lundqvist från ITS och Anders Wink, Sogeti, kan inte annat än instämma och tillägger att de särskilt gärna ser fler kvinnor på jobben.

— Vi har som andra it-företag en andel på 25 procent kvinnor och har legat där i flera år. Vi jobbar hårt för att få fler men det finns inte så många kvinnor som söker tjänster eller utbildar sig, förklarar Anders Wink för studie- och yrkesvägledarna. Med informationsdagen är förhoppningen stor om att de som dagligen träffar elever kan få mycket större möjligheter att ge vägledning inför utbildningsvalen.

Satsning på kompetensförsörjning


För Tieto, Sogeti och ITS är denna dag en av flera pusselbitar i en större satsning på kompetensförsörjning där man söker sig ända ner till grundskola och gymnasium för att väcka intresse för it-utbildningar och it-jobb. Tidigare i vinter deltog man även på Dragonskolan i Umeå för att möta föräldrar och elever i nionde klass inför gymnasievalet.

Till sommaren erbjuder man också, i samarbete med Umeå kommun, sommarjobb för över 30 gymnasieelever som ska få arbeta med Google Sketchup och skapa digitala modeller av byggnader i Umeå. Ifjol gjorde Luleå en likadan satsning och då det gav ett mycket bra resultat tar nu Umeå efter. Att gymnasisterna samtidigt får en direkt inblick i it-branschen är naturligtvis en extra bonus och förhoppningen är att flera gärna ska söka sig vidare till någon it-utbildning på universitetet.

Livet som it-student


Under informationsdagen deltog även Evelina Fagertun som går tredje året på Civilingenjörsprogrammet i interaktion och design. Med sin berättelse om livet som it-student gav hon studie- och yrkesvägledarna en mycket levande bild av utbildningen.

— Jag vill också passa på att göra reklam för konferensen Datatjej 2013 som vi i Umeå får arrangera nästa år. Då kommer över hundra it-tjejer hit från universitet i hela Sverige för att lyssna på föredrag, träffa företag och varandra under tre, fyra dagar, berättar Evelina Fagertun, som är projektledare för konferensen.

Samtidigt uppmanade hon alla studie- och yrkesvägledare att tipsa tjejer på skolorna om att en av dagarna kommer att vara öppen för yngre elever som är nyfikna på universitetet och att läsa it. En uppmaning som föll i mycket god jord verkade det som då många nickade instämmande om att det skulle de göra.

Välj IT


Under den fullspäckade dagen deltog även Fredrik von Essen som berättade om satsningen VäljIT som IT&Telekomföretagen driver för att få fler unga, och inte minst tjejer, att välja it-utbildningar.

Årets IT-tjej 2011, Katarina Larsson, som läst två år vid Umeå universitet, deltog även och berättade om förutsättningarna för att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

Dessutom fanns även flera programansvariga från universitetsutbildningar med för att ge information om hur de olika programmen ser ut medan Hanna Olsson från InfoTech Umeå berättade om it-branschen i regionen.

Informationsdagen arrangerades av Umeå Näringslivsservice, InfoTech Umeå, Sogeti Sverige AB, Tieto Sverige AB, ITS vid Umeå universitet samt IT&Telekomföretagen inom Almega.

Text och foto: Mikael Hansson, InfoTech Umeå

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag