Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Volvo flyttar montering från Umeå

Som en del av en effektivisering har Volvokoncernen beslutat att flytta monteringen av hyttinredning från Umeå till Göteborg. Enligt Metallklubben vid Umeåfabriken berörs 600 jobb. Volvo Lastvagnar i Umeå ska specialisera sig ytterligare på plåtpressning, svetsning och målning av hytter.

Syftet med Volvokoncernens inriktningsbeslut är enligt företaget ”att effektivisera tillverkningen och därmed stärka konkurrenskraften”. För Umeås del innebär detta att monteringen av hyttinredning flyttas successivt under två år från Umeå till Göteborg.

– Dagens europeiska industrisystem för lastbilar är bland annat resultatet av förvärv och nu avser vi att utnyttja de olika fabrikerna på ett optimalt sätt. På det här sättet skapar vi en mer effektiv lastbilstillverkning, vilket förbättrar våra möjligheter att framgångsrikt konkurrera på världsmarknaderna, säger Volvos koncernchef Olof Persson i ett pressmeddelande.

Tror inte på besparing

Kommunstyrelsens ordförande i Umeå Lennart Holmlund (S) tvivlar på att flytten av monteringen från Umeå får önskad effekt:

– Jag tror inte att det ger den effektivisering och de besparingar som Volvo tänkt sig.

Metallklubben vid Volvo Lastvagnar skriver på sin hemsida att företaget utgår ifrån ”en på papperet kalkylerad, men inte verifierad, besparing på ett antal miljoner per år”. Konsekvensen enligt klubben är: ”I ett slag en förlust på 600 hundra industrijobb i Umeå och Norrland, men också uppsägningar och arbetslöshet och en kapitalförstörelse av en modern processutrustning och industrianläggning.”

Utöver anläggningarna i Umeå och Göteborg berörs också fabrikerna i Gent och Blainville av Volvos beslut.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag