Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Volvo FH-lastbilen på plats i Köpenhamn vid Frue Plads.

Volvo kör Umeå2014 ut i Europa

Idag, torsdag 5 september, inleds Umeå2014 och Visit Swedens turné i Europa, Caught by [UMEÅ], med delar av programåret i bagaget. Volvo är den senaste samarbetspartnern som gör det möjligt för Umeå att som första kulturhuvudstad någonsin ge sig ut på turné för att skapa uppmärksamhet utanför det egna landet.

Ett genomskinligt Sverigehus och en samisk kåta kommer att sättas upp på centrala platser och torg, där norrsken och midsommar visas sida vid sida med samisk kultur, svenska smaker och musikframträdanden, bland annat liveframträdanden av artisten Sofia Jannok.

Framtidens lastbil

Volvo ställer upp med den nya Volvo FH-lastbilen med trailer som ska frakta utställningen runt i Europa och besöka de sju huvudstäderna.

­– Vi hjälper gärna till med att marknadsföra Umeå2014. En av Volvos största och viktigaste anläggningar är hyttfabriken i Umeå med sina 2.400 medarbetare. Umeå är Volvo-staden i Norrland och vår nya Volvo FH-lastbil är vår framtid. Vi vill gärna visa upp den runt om i Europa. Det här kan bli en riktigt kul tur, menar Thor Persson, kommunikationsansvarig på Volvos hyttfabrik i Umeå.

– Vi vet att det är en fantastisk möjlighet för Umeå att som europeisk kulturhuvudstad representera Sverige. Volvo vill attrahera välutbildade och duktiga medarbetare och det är i en stad som präglas av kulturdriven tillväxt som vi kan finna dem. Därför vill vi åka med i denna unika kultursatsning, säger Thor Persson.

Det är 75 kubikmeter utställningsmaterial som ska transporteras i Volvo-lastbilen runt Europa till de sju huvudstäderna. För att klara av att Umeå2014s Europaturné ska bli en succé krävs säkra och effektiva transporter.

Viktigt för Umeå2014

Jan Björinge, kulturhuvudstadsdirektör är glad över samarbetet:

– Volvo är Umeås största privata arbetsgivare och ett varumärke av betydelse både för Umeå och Sverige. Vi är mycket tacksamma för samarbetet kring transporterna samtidigt som det ger en god exponering för Volvo under Europaturnén.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag