Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Xdin

Xdin siktar högt i Umeå

Konsultbolaget Xdin expanderar i norra Sverige och öppnar kontor i Umeå. Redan är fyra anställda och målet är att vara 20 inom ett år.

När Xdin nu kommer till Umeå är det som ett av Sveriges mest snabbväxande företag inom branschen för teknik- och it-tjänster med bolag som Volvo, BAE-systems och Komatsu Forest på kundlistan.

Siktar på Umeå

Även om etableringen är ny så har Umeå funnits på Xdins radar i flera år. Johan Grankvist, ny enhetschef för Xdin i Umeå, har exempelvis redan varit på plats under två år även om någon kontorsskylt inte varit uppspikad. Men nu tar Xdin ett tydligare steg för att etablera sig i norr och inreder nya lokaler i PEABs hus på Norra Obbolavägen på Teg där Johan tillsammans med tre nyanställda kommer att finnas från augusti.

– Umeå är en stad som satsar kraftigt på stadens tillväxt och utveckling, något som vi vill bidra till och också ta del av.

Hemvändare

– Det känns jätteroligt och spännande att äntligen kunna öppna dörrarna till Umeå-kontoret, vilket innebär att vi kommer närmre många av våra kunder i regionen. Sedan är det också på ett rent personligt plan roligt för mig som är hemvändare, säger Johan Grankvist.

Johan Grankvist är ursprungligen från Älvsbyn så Umeå, varifrån hans fru för övrigt kommer, känns lite som att komma hem, inte minst för Johan som tidigare arbetat tre år i Frankrike, och ett år vardera i Japan och Indien.

Växa snabbt i norr

Nu är siktet inställt på att växa snabbt i norr. I Örnsköldsvik finns redan ett kontor med tio anställda och målet för Umeå-kontoret är att inom ett år rymma 20 nya medarbetare. Med närmare 1 200 anställda i hela Xdin kan Johan tänka sig att det finns fler inom bolaget som kan tänka sig att bli hemvändare, men blickarna går också mot universitetet för att hitta nya medarbetare därifrån.

– Jag kommer att arbeta aktivt för att skapa en relation med universitetet och jag ser det också som möjligt att hitta lämpliga ämnen för något examensarbete under nästa år, säger Johan Grankvist.

Programmering och projektledning

Förutom mekanik- och elektronikingenjörer har Xdin idag medarbetare med utbildning inom både systemvetenskap och datavetenskap. Arbetsuppgifterna rör alltifrån programmering till ren projektledning och komplett systemutveckling med kravsättning, design och testning.

– Medarbetarna har ofta en bakgrund inom programmering eftersom detta är en central del i de projekt vi driver eller deltar i, menar Johan Grankvist.

– Vi utvecklar till exempel system och applikationer för energibolag. Både webbaserade system och applikationer anpassade för smartphones och tablets. På programmeringssidan har det traditionellt handlat mycket om Java och .Net men nu även SharePoint och Ruby on Rails. Utvecklingen i projekten drivs agilt och innebär därmed en tät kontakt med våra kunder. Kontoret i Umeå ger oss en närhet och en bättre möjlighet att driva den typen av projekt mot nya kunder i regionen.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag