Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Zombierun

Foto: Andreas Gradin, Foto Nord

Zombier sätter fart på löpare

Spring för livet, är vad som gäller under Höstfestivalen i Sävar utanför Umeå, den 16–18 augusti. I Nordens första zombie run kommer deltagarna att jagas av ”odöda”.

Löpartävlingen är det mest spektakulära inslaget i en fulladdad festival. Deltagarna måste inte bara forcera klätterhinder, lergropar, labyrinter och andra svårigheter på den 5 km långa banan. Helt avgörande är också att klara sig från utklädda och sminkade ”zombier”, som jagar livet ur löparna. Eller snarare liven. Varje löpare har tre band vid midjan, som symboliserar tre liv. Tävlingen är en påtagligare variant av den app som finns för smarta mobiler, där upplevelsen av att vara jagad av zombier ska förbättra träningsviljan.

Rusning till platserna

Idén till tävlingen fick Lars-Olof Uhlin, Sävar Fritid, efter att ha pratat med en kompis i USA som själv deltagit i en zombie run.

– Det är en tokig idé och precis vad jag var ute efter.

En månad efter att tävlingen i Sävar lades ut på Facebook hade arrangörerna fått in 250 intresseanmälningar till de 350 platserna.

– Det har fullkomligen exploderat. Deltagarna kommer från flera av grannländerna och runt om i Sverige. Det är helt otroligt. Och inlägget på Facebook hade delats av 36 000 personer på samma tid.

Många tjejer

Två av Lars-Olof Uhlins farhågor har kommit på skam. De var att att få skulle vilja vara zombie, och att tävlingen skulle locka i stort sett bara killar.

– Men 40 procent har valt att vara zombie, och 45 procent av de första 100 är tjejer.

Höstfestivalen avslutas med en festival med mat och musik i Krypedalen. De fyra akterna är

Faktum är att den delen drar nytta av löpartävlingen.

– Zombie run är helt självbärande genom anmälningsavgifter och spiller till och med över medel till resten av festivalen, säger Lars-Olof Uhlin.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag