Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Umeå högt upp när svenska idrottsstäder rankas

Varje år rankar tidningen Sport & Affärer Sveriges kommuner för att få fram en lista över de främsta idrottskommunerna. I årets rankning klättrar Umeå från nionde till åttonde plats.

Sport & Affärer är en oberoende affärstidning på nätet som ska fungera som en länk mellan idrott, näringsliv och samhälle. Årligen tar tidningen fram en lista med de 25 främsta idrottskommunerna analyserade utifrån ett tjugotal kriterier. I år hamnade Umeå på plats åtta av Sveriges främsta idrottskommuner.

I sin motivering skriver Sport & Affärer att Umeå har ett bra breddstöd till ungdomsidrotten och bra tillgång till träningsanläggningar. Umeå har också ett mycket stort antal idrottsföreningar i förhållande till folkmängden, och Umeå är en mycket stark elitidrottskommun med 17 lag i de högsta serierna, 13 SM-vinnare och lika många idrottspersoner med landslagsuppdrag under 2016.

I övrigt lyfts friluftsanläggningarna för motionsidrott fram och samarbetet med Umeå universitet som har en av världens starkaste miljöer inom idrottsforskning.

Tidigare i år hamnade Umeå på femte plats när SVT rankade Sveriges idrottsstäder. Även i den rankningen var det bredden och spridningen av toppidrott som imponerade på juryn.

Mer information:

Stefan Hildingsson 
fritidschef 
Umeå kommun 
070-343 26 80 
mejl

Läs mer om Sport & Affärers rankning

Läs mer om SVT:s rankning

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag