Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida

Sök i portalen och umea.se/kommun

Besökare

Sök i portalen och umea.se/kommun

Refused

Foto: Dennis Bloomberg

Refused får regeringens hederspris

"Refused har lärt många i världen att stava till Umeå...", står det bland annat i motiveringen till att bandet får regeringens hederspris för svensk musikexport 2012.

— Det är trevligt och givetvis smickrande att det man gjort har fått en sådan genklang, säger Dennis Lyxzén, frontman i Refused.

Olika varianter av hederspris för svensk musikexport har sedan 2006 tilldelats någon inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för främjandet och spridningen av svensk musik i utlandet samt bidragit till att sprida en positiv bild av Sverige.

Motivering:


"För 15 år sedan omformade Refused sina revolutionära politiska idéer till musik på albumet The shape of punk to come. Kvartetten blev banbrytande när den bland annat använde jazz och elektronika i sin hardcorepunk på ett sätt som ingen annan hade gjort förr. Sedan splittrades gruppen. Albumet har sedan dess hyllats som ett av de historiskt viktigaste någonsin och flera stora artister och band tillhör fansen. Att kraften finns kvar visade sig vid återföreningsturnén 2012. Den applåderades unisont över hela världen. Den stora USA-festivalen Coachella satsade miljoner för att få gruppen på affischens hedersplats vid sidan om Swedish House Mafia. Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA."
Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag