Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida
Besökare
Illustration: August Wiklund

Illustration: August Wiklund

Sjustjärnigt hotell en verklig pärla

Arkitekter vid Sweco:s Umeåkontor har ritat ett sjustjärnigt hotell — en glimrande pärla vid Kaspiska havet i Turkmenistan. Ambitionen är att skapa ett ekologsikt lyxhotell.

Hotellet är utformat som en stor pärla på vattnet — Caspian Pearl. Tolv våningar kommer att kunna erbjuda totalt 240 sviter. Alla rum har egen balkong med havsutsikt. Baksidan på klotet är vit marmor som glittrar på dagen och glimrar på natten.
Caspian Pearl ska bli ett landmärke i sig och dessutom första delen i en stor satsning på turism i Turkmenistan. Efter att Sweco:s norska bolag utfört ett projekt i landet, fick bolaget en förfrågan om att rita ett sjustjärnigt hotell.

Stor utmaning


— Beteckningen "sjustjärnigt" finns egentligen inte, men den beskriver vart man siktar. I det här fallet minst lika långt som Burj al Arab i Dubai, säger ansvarig arkitekt Christer Stenmark vid Sweco i Umeå.
Konstruktionen är en verklig utmaning. Förutom att den stora inbuktningen i "pärlan" bildar ett vindfång, tvingar den också fram speciella lösningar — till exempel att hissarna måste kunna röra sig i sidled.

Hållbarhetstänkande


I anslutning till hotellet planeras mängder av faciliteter som konferensanläggning, museer och golfanläggning med en 18-hålsbana.
Men trots att lyx signalerar omåttlig konsumtion ska hotellet vara en klimatneutral byggnad, med avancerade system för vattenrening, återvinning och energisparande. Dessutom ska gästerna kunna lära sig mer om hållbarhet i ett närliggande forskningscentrum.
Efter att ha presenterat ritningarna väntar arkitekterna nu bara på ett "go" från beställarna. Och Sweco sitter i en ovanligt angenäm sits.
— Finansieringen är inget problem, utan beslutet hänger på sådant som om läget är det absolut bästa, säger Christer Stenmark.

Ett genomtänkt val


Från Sweco:s Umeåkontor deltar även August Wiklund, som Christer Stenmark beskriver som "en av Sveriges bästa illustratörer". Båda ingår i företagets avdelning för konceptdesign.
— Våra kunder letar mer än form. Alla våra lösningar bygger på djupa kunskaper om kundernas affärer och affärsidé.
Med hela världen som arbetsfält spelar det mindre roll var Christer Stenmark rent fysiskt sitter och jobbar. Han har valt Umeå.
— Det är positivt med småskaligheten och närheten till jobbet, naturen och andra människor.

 

 

Umeå kulturhuvudstad
Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet