Portalen för Umeå - kommun, universitet och näringsliv

Startsida
Besökare

Fakta och siffror

Umeå kallas ofta för Björkarnas stad. Det har sin bakgrund i en stor tragedi; den stora branden 1888 som ödelade stora delar av Umeå. När staden byggdes upp igen anlades breda esplanader som brandskydd och längs dessa planterades björkar som skulle hindra elden från att hoppa från hus till hus.

Några fakta:

  • ​Medelåldern i Umeå är 38 år, och det märks i stadsbilden med pubar, restauranger, kaféer, dansställen och butiker. Norrlandsoperan finns här, liksom internationella festivaler för jazz, folkmusik och rock. Utbudet uppskattas inte minst av universitetens studenter.
  • Vid Umeå universitet bedrivs stark forskning inom flera områden och många forskare tillhör världseliten. Det är också ett av landets största utbildningsuniversitet och erbjuder ett brett utbud av program, kurser och goda studiemiljöer. 36 700 studenter har valt att studera vid Umeå universitet. Genom samarbete med näringsliv och organisationer i regionen och övriga världen utvecklas universitetet ständigt.
  • Sveriges lantbruksuniversitet, SLU:s nordliga utpost, har inriktning mot skogsvetenskap.
  • Företag finns bland annat inom områdena bioteknik, medicin, miljö, energi och IT. Bland de framgångsrika produkter som tillverkas i Umeå kan nämnas lastbilshytter, frontlastare, skogsmaskiner, högteknologiska laboratorieinstrument, prisbelönta dataspel, hälsofil, diagnostikhjälpmedel och Västerbottensost.
  • 119 300 människor bor här, men de flesta umebor är födda någon annanstans. Sedan Umeå universitet invigdes 1965 har Umeås befolkning fördubblats. Umeå blev störst i Norrland 1992 när kommunen passerade Sundsvall i folkmängd.
  • Umeå kan erbjuda idrott, konst, teater, film, industri, musik, och forskning i världsklass.

Snabbfakta

Invånare: 119 300
Medelålder: 38 år
Yta: 2 317 kvadratkilometer
Antal hushåll: 53 776
Antal företag i kommunen: 12 000
Antal studenter: 36 700
Antal soltimmar: 1 800 per år
Antal björkar i centrum: 3 000
Soluppgång 21/6: 02.21
Solnedgång 21/6: 22.59

Umeå ligger i landskapet Västerbotten och är residensstad i Västerbottens län. Landskapsdjuret är storspov, landskapsfågeln är blå kärrhök, landskapsblomman är Kung Karls spira och landskapsfisken flodnejonöga.

Umeå kommuns webbplats
Turistbyrå
Umeå universitet
Umeå kommunföretag