Startsida Umeå kommun

Tätare tak sparar energi på T3 center

Umeå kommun har under sommaren gjort en rad förbättringar som minskar energianvändningen och bidrar till bättre is på T3 center. Taket har tätats och isolerats och belysningen är utbytt till energisnål LED-belysning.

Umeå kommun äger fastigheten T3 center på Teg. Taket i ishallen har tidigare varit otätt, vilket inneburit att det blåst in varm och fuktig luft under delar av året, något som inte varit optimalt ur energisynpunkt. Avfuktarna i hallen har fått jobba hårt på sensommaren och hösten.

– Nu när yttertaket är tätt och isolerat behöver vi inte använda lika mycket energi för att avfukta lokalerna, vilket kommer att minska energianvändningen. Eftersom vi nu kan hålla ett konstant klimat i byggnaden blir det lättare att producera bra is till hockeyn, säger Magnus Conradsson, byggprojektledare.

Återbrukad mediekub

Takets limträbågar från 1950-talet har tagits fram och det tidigare innertaket, som med tiden fått en del hål, har plockats bort. På plats är även den ”nya” mediekuben (jumbotronen) som återbrukats från grannstaden Skellefteå. Återbrukslösningen ligger i linje med kommunens hållbarhetsarbete.

Just nu tittar Umeå kommun på alternativa lösningar för att kunna producera is på T3 center.

– En vital del i den befintliga kylmaskinen har havererat och vi står i ett vägskäl, antingen reparera eller byta ut mot ny smart framtidssäkrad teknik. Fram tills utredningen är klar har vi inhyrda kylmaskiner som producerar is i T3 center, säger Magnus Conradsson.

Taket innan ombyggnationen (klicka för större bild)

Kontakt

Magnus Conradsson
byggprojektledare
Fastighet
Umeå kommun
090-16 23 89
mejl

Mer information

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.