Startsida Umeå kommun
Bild över kampanjen i Väven med uställningsvägagr och personal som pratar med besökare.

Två vinner pris för bästa idéer att rena luft

I lördags fanns personal på plats i Väven för att berätta om alla åtgärder som görs för att lösa problemet med Umeås förorenade luft. Det hölls en tävling som gick ut på att lämna in den mest innovativa och fyndigaste idén för hur man kan bidra till en renare luft. Eftersom två bidrag bedömts lika bra, fast på olika sätt, vinner två personer två biocheckar var.

Smart och ambitiöst

Det första vinnande bidraget prisas för sin innovativa höjd och klurighet. En idé som inte bara skulle kunna bidra till renare luft utan också lösa många andra utmaningar på kuppen. Författaren heter Linda Gruffman, stort grattis!

"Gör ett T-banesystem för cyklister och fotgängare, och kombinera detta med ett kulvertsystem för vatten och avlopp, el, opto, etc. Då blir det lätt att underhålla dessa ledningar i centrum, och man behöver aldrig mer gräva upp gator för reperationer. Kanske kan man utvinna värme från ledningarna för ett behagligt klimat i cykelsystemet. Frostfritt, halkfritt, oväderfritt. Slippa salta och sanda, så kanske bättre miljö på grund av det också!"

Charmigt med västerbottnisk knorr

Det andra vinnande bidraget belönas för sin charmiga västerbottniska bondska. Författaren heter Persson och önskar i övrigt att vara anonym. Grattis även till dig!

"Gå, änvänd bena. Ta int biln. Ligg hellre på söfflocke, då jer du miljevänlig. Hellre vara ute jämt, men gå."

Delade tredjeplats

På delad tredjeplats hittar vi en riktig palett av idéer:

  • "Att man ska sluta hugga ner växter, för växter ger luft. Typ träd. Plantera träd är bra. Alla kan plantera ett träd var."
  • "Låta bli att köra bil i Umeå tätort! Eller i vart fall - börja sluta!"
  • "Bort med europaväg genom staden. Tänk mer på folks hälsa. Bort med bilar från centrum."
  • "Stäng av Kungsgatan för biltrafik. Prioritera buss och cykel."
  • "Fysiska aktiviter i frisk luft gör personligt bilägande onödigt. Vid behov: gratis kollektivtrafik - om Finland kan testa medborgarlön kan väl Umeå bjuda på det."
  • "Var och en kan lyfta den här frågan på sin arbetsplats: Hur tar du dig till jobbet? Detta kan ge upphov till dialog kring olika transportsätt. Det möjliggör också utbyte av erfarenheter när någon berättar om hur man kan få ihop livspusslet även utan bil."
  • "Gå och cykla istället för att åka bil. Om man bor jättelångt bort så kan man åka buss. Om folk tycker att det blir för jobbigt så kan man ha en elcykel. För att man ska kunna ha en elcykel så kan man ställa ut cykelställ och lånabara elcyklar."
  • "Plantera växtlighet längs väggar och tak för att binda mer koldioxid."
  • "Att stänga av biltrafik genom centrum och bygga parkeringshus utanför centrum. Dessutom bygga mycket mer cykelbanor och att ha uthyrningscyklar som folk kan ha tillgång till så att det blir enkelt att cykla, även om man inte har cykel. Cykelbanorna ska inte delas med gångare."
  • "Så länge dina ben är friska, använd dem. Cykla, GÅ! Två flugor i en smäll. Motion och bättre för miljön."

Tack för engagemanget!

Kontakt

Katharina Radloff
miljöutvecklare
090-16 14 26
mejl

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.