Startsida Umeå kommun

Oförpackade livsmedel

Du som säljer oförpackade livsmedel över disk eller serverar mat eller fika på en restaurang eller ett café har ansvar för att inte vilseleda gästerna. Det är viktigt att dina menyer och skyltar överensstämmer med det du verkligen serverar.

Vad ska du vara extra uppmärksam på?

För att undvika att lura dina kunder behöver du tänka på vad som står på menyer och skyltar.

Skyddade beteckningar

Vissa produkter, exempelvis fetaost och aerranoskinka, är skyddade beteckningar. Att beteckningarna är skyddade innebär att endast varor som uppfyller krav på ursprung och tillverkningsmetod får kallas för fetaost respektive serranoskinka.

Läs mer om ursprungs- och geografiska beteckningar på Livsmedelsverkets hemsida.

Falska påståenden

Kunden kan också bli lurad om fel namn på en rätt eller ingrediens anges. Du får exempelvis inte skriva fläskfilé på menyn och sedan servera fläskytterfilé, eftersom det är en annan del av grisen. Står det krabba på menyn är det vad som ska serveras och inte till exempel crabstick. Att på menyn ange att en produkt eller en maträtt är ekologisk, svensk eller att den kommer från en viss gård är inte heller tillåtet ifall uppgifterna inte stämmer.

Varför är det viktigt med rätt information?

Om du som livsmedelsföretagare serverar något annat än vad det står på menyn är det naturligtvis vilseledande för gästerna. För en allergiker kan en felaktig meny dessutom innebära stora hälsorisker. En allergiker som inte tål komjölksprotein men som kan äta får- och getmjölk kan bli mycket dålig om han eller hon serveras ost gjord på komjölk istället för fetaost.

En del kan vara beredda att betala mer för en vara som uppfyller vissa kvalitetskrav eller exempelvis är ekologisk, halalslaktad eller liknande. Som kund ska man därför alltid kunna lita på att produkter som sägs uppfylla vissa krav verkligen gör det.

Glöm inte!

Det är viktigt att du kontrollerar dina leveranser så att du verkligen får de produkter som du beställt. Även leverantörer kan råka göra fel. På råvarornas förpackningar ska rätt beteckning framgå och det är denna som ska överföras till menyer och skyltar. Tar någon råvara i köket slut kan du behöva skriva om menyerna eller vara noga med att underrätta dina gäster.

Kontakt

Miljö- och hälsoskydd
090-16 10 00 (växel)
mejl
Mer information

Digitala blanketter

Vid anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet vill vi gärna att du skickar in din anmälan digitalt.

Digitala blanketter finns i kommunens blankettsamling. Välj Miljö- och hälsoskydd och sedan Livsmedel/tobak/folköl.

Det finns två olika blanketter för anmälan om registrering, en för stadigvarande verksamhet och en för tidsbegränsad.

Avgifter

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar
Felanmälan
Förslag, synpunkter

Genvägar

Sök på umea.se/kommun

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.