Startsida Umeå kommun

Den koldioxidsnåla platsen

I projektet Den koldioxidsnåla platsen gör vi det det enklare för Umeås invånare att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp.

Det gör vi genom att

  • testa nya sätt att arbeta med klimatfrågor i kommunen 
  • ta reda på Umeåbornas klimatpåverkan och visualisera den
  • ta del av andras kunskap och dela våra erfarenheter med andra. 

Här nedanför kan du läsa om några av de insatser som pågår just nu. Fler genomförda och kommande insatser hittar du i menyn.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Fyll i formuläret längre ner på sidan.

Resultat från undersökning publicerade

Nu har vi publicerat ett urval av resultaten från vår undersökning om Umeåbornas konsumtionsvanor som genomfördes våren 2018. Läs till exempel om attityder till minskat flygande, delning och växtbaserad kost. Här får du också veta vad Umeås invånare tycker verkar enklast att ändra på och hur det förhåller sig till vad de tror har störst utsläpp.

Så tycker Umeåborna

Umeå-restauranger prisade för hållbarhetsarbete

Två restauranger från Nätverket Hållbara Restauranger Umeå som vi driver prisades när det nationella nätverket firade femårsjubileum. Gotthards krog tog hem priset som Årets hållbara restaurang och Petter Thylin på Tapas blev finalist i kategorin Årets eldsjäl.

Läs nomineringar och kommentarer

Skolan som jagar energitjuvar

Tillsammans med en sjätteklass på Sjöfruskolan och Umeå kommuns Naturskolan utformar och testar vi ett pedagogiskt paket som ska hjälpa skolans NO-lärare att undervisa om energi och åtgärder för att minska elanvändningen.

Energi i skolan

Tio familjer testar bilfritt

Går det att leva i Umeå utan bil? Det vill vi undersöka genom att låta upp till tio hushåll testa att ställa bilen under tre månader. Försöket inleddes 15 september och intresset för satsningen är stort. 170 hushåll ansökte och starten på försöket har fått mycket uppmärsamhet i lokalmedia.

Hushållen får busskort och tillgång till både lådcykelpool och bilpool. Syftet är dels att ta reda på vilka hinder och möjligheter som finns för att vidareutveckla kombinerad mobilitet som tjänst, dels att uppmuntra testgruppen till ett bestående förändrat beteende.

Läs mer på umea.se/bilfri

Följ vårt arbete!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Fyll i namn och e-post här nedanför så skickar vi vårt nyhetsbrev till dig.

Ett samarbetsprojekt

Projektet är en del av Umeås klimatarbete och ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet. Projektet genomförs med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå energi och Upab.

Fakta om projektet

Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden

Projektet genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Kontakt

Anna Gemzell
projektledare
Umeå kommun
090-16 16 96
anna.gemzell@umea.se

Fler kontaktuppgifter och fakta om projektet

Nyhetsbrev

Oktober 2018

Juli 2018

Maj 2018

Februari 2018

December 2017

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Fyll i formuläret här på sidan!

Vi är en del av Green Umeå

Sidan har granskats 2018-11-16

Sidans kortadress: www.umea.se/CO2platsen

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.