Startsida Umeå kommun

Den koldioxidsnåla platsen

I projektet Den koldioxidsnåla platsen gör vi det det enklare för Umeås invånare att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp.

Det gör vi genom att

  • testa nya sätt att arbeta med klimatfrågor i kommunen 
  • ta reda på Umeåbornas klimatpåverkan och visualisera den
  • ta del av andras kunskap och dela våra erfarenheter med andra. 

Här nedanför kan du läsa om några av de insatser som pågår just nu. Fler genomförda och kommande insatser hittar du på sidan Aktiviteter i projektet.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Fyll i formuläret längre ner på sidan.

Byter till bil när vintern kommer

Hur påverkas Umeåbornas resvanor av vädret? Den frågan kan data från vår resvaneundersökning med appen TravelVu nu svara på. Genom att samköra data från appen med väderdata kan vi notera att hela 65 procent av cyklisterna väljer bort cykeln när höstvädret övergår till vinterväder. De flesta byter till bil, men några väljer också att åka kollektivt eller gå. Resespåren ger oss en en ökad förståelse för hur Umeåborna väljer färdmedel och vilken typ av ärende de har med sina resor, vilket är en viktig grund för hur vi planerar för ett mer hållbart resande i Umeå.

Läs hela rapporten, pdf, 1,6 MB

Mötesplats om hållbara transporter

Den 19-21 september står Umeå värd för Civitas Forum. Det är en stor mobilitetskonferens med cirka 500 deltagare från städer över hela Europa. I samband med det kommer vi i projektet Den koldioxidsnåla platsen att skapa en mötesplats på Vasaplan utanför konferensen som äger rum på Folkets hus.

Vi vill att konferensdeltagarna och allmänheten ska mingla och samtala kring framtidens mobilitet i Umeåregionen och hur vi tillsammans skapar förutsättningarna för hur vi reser och transporterar oss i Umeå med sikte på ett fossilfritt 2045.

Vi hoppas väcka uppmärksamhet, diskussioner och en snackis som följer med in på konferensen och ut till fikaborden runt om i stan.

Vill du vara med och bidra till vår mötesplats? Hör av dig till oss!

Nyfiken på Civitas Forum? Läs mer på civitas.eu/forum2018

Bilfritt!

Går det att leva i Umeå utan bil? Det vill vi undersöka genom att låta upp till 20 hushåll testa att ställa bilen under tre månader. Hushållen får busskort och tillgång till både lådcykelpool och bilpool. Syftet är dels att ta reda på vilka hinder och möjligheter som finns för att vidareutveckla kombinerad mobilitet som tjänst, dels att uppmuntra testgruppen till ett bestående förändrat beteende.

Läs mer på umea.se/bilfri

Köpvanor engagerar

Vår konsumtionsvaneundersökning är avslutad och vi kan konstatera att klimatfrågan och vår påverkan på planeten engagerar. Av 4 000 inbjudna svarade knappt 1 500 personer vilket är ovanligt högt för en undersökning av det här slaget. Nu väntar vi spänt på resultaten! Vi lovar att dela med oss av dem så snart vi kan.

www.umea.se/konsumtionsvanor

Cykelpepp!

Det händer en hel del i cykelstaden Umeå! Just nu pågår arbetet med att färdigställa cykelöverfarter runt om i stan och under våren bygger kommunen en helt ny samlingsplats för cyklister i centrum, med parkering under tak, uthyrning av eldrivna lådcyklar, cykeltvätt och mycket mer. I projektet verkar vi för att de här nyheterna ska bli mer kända för invånarna och därför genomför vi cykelkampanjen Bryt upp under sommaren 2018.

Läs mer på umea.se/brytupp

Följ vårt arbete!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Fyll i namn och e-post här nedanför så skickar vi vårt nyhetsbrev till dig.

Ett samarbetsprojekt

Projektet är en del av Umeås klimatarbete och ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet. Projektet genomförs med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå energi och Upab.

Fakta om projektet

Kontakt

Anna Gemzell
projektledare
Umeå kommun
090-16 16 96
anna.gemzell@umea.se

Fler kontaktuppgifter och fakta om projektet

Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden

Projektet genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Vi är en del av Green Umeå

Sidan har granskats 2018-05-28

Sidans kortadress: www.umea.se/CO2platsen

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.