Startsida Umeå kommun

Den koldioxidsnåla platsen

I projektet Den koldioxidsnåla platsen gör vi det det enklare för Umeås invånare att göra hållbara val i vardagen och minska sin klimatpåverkan från resor, boende och inköp.

Det gör vi genom att

  • testa nya sätt att arbeta med klimatfrågor i kommunen 
  • ta reda på Umeåbornas klimatpåverkan och visualisera den
  • ta del av andras kunskap och dela våra erfarenheter med andra. 

Här nedanför kan du läsa om några av de insatser som pågår just nu. Fler genomförda och kommande insatser hittar du på sidan Aktiviteter i projektet.

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev? Fyll i formuläret längre ner på sidan.

Cykelpepp!

Det händer en hel del i cykelstaden Umeå! Just nu pågår arbetet med att färdigställa cykelöverfarter runt om i stan och under våren bygger kommunen en helt ny samlingsplats för cyklister i centrum, med parkering under tak, uthyrning av eldrivna lådcyklar, cykeltvätt och mycket mer. I projektet verkar vi för att de här nyheterna ska bli mer kända för invånarna. Just nu planerar vi en cykelkampanj som du förmodligen kommer att se mer av framåt sommaren.

Mäter konsumtionens klimatavtryck

Som ett första steg i arbetet med att ta reda på Umeåbornas klimatavtryck utvecklar vi en helt ny konsumtionsvaneundersökning som 4000 Umeåbor nu har fått inbjudan till. Undersökningen ska ge en bild av hur våra livsstilar och köpbeslut påverkar klimatet.

www.umea.se/konsumtionsvanor

Så kan flerfamiljshusen främja klimatsmarta liv

Just nu pågår planeringen av en serie med seminarier, workshops och stödmaterial för bostadsrättsförningar och ägare av flerfamiljshus. Syftet med satsningen är att erbjuda föreningar och fastighetsägare stöd att göra förändringar som främjar ett mer hållbart boende. Det kan handla om allt från laddplatser för fordon och cykelparkeringar till solel, sopsortering och pryldelning. Håll utkik här efter mer information!

Könsskillnader i konsumtion

Det finns stora skillnader i kvinnors och mäns konsumtion. Det ville vi i projektet belysa, bland annat genom att låta några Umeåbor berätta om sina vanor kring shopping och inköp. Att vara medveten om skillnader i konsumtionen är viktigt för att kunna utforma aktiviteter som minskar konsumtionens klimatpåverkan.

Filmen är också en del av Umeå kommuns Gendered Landscapes, som handlar om hur jämställdhetsarbetet ger konkreta avtryck i staden och landskapet.

genderedlandscape.umea.se

Följ vårt arbete!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev. Fyll i namn och e-post här nedanför så skickar vi vårt nyhetsbrev till dig.

Samtycke till lagring av personuppgifter *
För att kunna skicka in din prenumeration måste du först godkänna att vi lagrar dina uppgifter.

Ett samarbetsprojekt

Projektet är en del av Umeås klimatarbete och ett samarbete mellan Umeå kommun och Umeå universitet. Projektet genomförs med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Umeå kommun, Umeå universitet, Region Västerbotten, Umeå energi och Upab.

Fakta om projektet

Kontakt

Anna Gemzell
projektledare
Umeå kommun
090-16 16 96
anna.gemzell@umea.se

Fler kontaktuppgifter och fakta om projektet

Vi är en del av Green Umeå
Europeiska unionen, Europeiska regionala utvecklingsfonden

Projektet genomförs med stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Sidan har granskats 2018-02-23

Sidans kortadress: www.umea.se/CO2platsen

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.