Startsida Umeå kommun
Brandbil

Nå hjälp genom nödnumret 112

Nödnumret 112 har stor betydelse för trygghet i vardagen för alla invånare i Sverige. Genom ett enda samtal når du samhällets alla hjälpresurser. Numret fungerar i alla EU-länder och det är avgiftsfritt att ringa till, både i det fasta telefonnätet och i mobiltelefonnätet.

Alla samhällets hjälpresurser via ett samtal

SOS Alarm har ansvar för nödnumret 112 i Sverige, på uppdrag av staten. SOS Alarm är också en resurs i samhällets krisberedskap, i samarbete med polisen, sjö-, flyg- och fjällräddning.

För landstingen utför SOS Alarm ambulansalarmering och ambulansdirigering. Kommuner anlitar SOS Alarm för alarmering av kommunal räddningstjänst.

Europeisk 112-dag

Europeiska kommissionen har tillsammans med Europaparlamentet och Europarådet sedan 2009 utsett 11 februari till europeisk 112-dag. Varje år uppmärksammas nödnumret 112 detta datum för att göra det känt i hela Europa.

112-dagen, banner
Mer information

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.